Révész Máriusz: indul a Bringázz a munkába! őszi kampánya

Szeptember 19-én indul a Bringázz a munkába! őszi kampánya, amely október 22-ig tart – mondta a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Révész Máriusz közölte, a kampányhoz kapcsolódva a Magyar Kerékpárosklub saját applikációt fejlesztett. A pontgyűjtésre szolgáló mobilalkalmazás megvalósítását az államtitkárság 9,3 millió forinttal támogatta. Kiemelte, hogy a Bringázz a munkába! kampány kapcsolódik az Európai Mobilitási Héthez, ezen a héten Európában arra próbálják ösztönözni az embereket, hogy autó helyett a közösségi közlekedést vagy a mikromobilitási eszközöket vegyék igénybe. Révész Máriusz rámutatott, mindez azért is fontos, mert rendkívüli mértékben nőtt az elmúlt időszakban az autóforgalom – csak a fővárosi agglomerációban 200 ezerrel több autó van mint 2010-ben -, ami folyamatos dugókat okoz, ezért fontos össztársadalmi érdek, hogy aki csak lehet közösségi közlekedéssel vagy kerékpárral közlekedjen. Az államtitkár bízik abban, hogy a Bringázz a munkába! kampánnyal hasonló sikereket fognak elérni, mint a tavasszal indított Millió lépés az iskoládért! című kezdeményezéssel, amelyhez több mint 200 ezren csatlakoztak. Hozzátette, hogy szeptember 25-én utóbbit is újraindítják.  

Révész Máriusz felidézte, hogy 2007-ben kezdődött a Bringázz a munkába! kampány, amely néhány év után megszűnt, majd 2017-ben újraindult. Ezt követően 2020-ban a koronavírus-járvány miatt a kampány már Inkább bringázz! néven futott, mivel akkor sokan home office-ban dolgoztak, így nem munkába bringáztak. Kádár Melinda, a Magyar Kerékpárosklub szóvivője elmondta, hogy a kampány legnevezetesebb eseményeként idén ősszel országszerte már több mint 80 helyszínen rendeznek bringás reggelit és uzsonnát. A helyszínek között említette Mórahalmot, Sopront, Szolnokot és Budapestet is.

A bringás reggelivel is arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy kerékpárral sokkal szabadabban, egészségesebben és akár gyorsabban lehet munkába érni, mint bármely másik közlekedési eszközzel – mutatott rá. Hozzátette: a kerékpárosklubnak már arra is van megoldása, hogyan tudnak az emberek biciklivel eljutni a munkahelyükre úgy, hogy közben iskolába viszik a gyerekeiket is. Erre jelenthet megoldást a Barcelonából indult “bicibusz” mozgalom, amely tavaly jelent meg először Magyarországon, azon belül Verőcén. A kezdeményezés lényege, hogy a gyerekek, a szülők és akár a pedagógusok is együtt bringáznak el az iskolába egy előre meghatározott útvonalon, ahol bárki becsatlakozhat a bicikliző menetbe.

Szeptember 22-én, az autómentes napon Zircen, Kiskunfélegyházán, Bajon, Törökbálinton, Budapesten, Budakalászon, Ajkán és Bicskén is lesz “bicibusz” menet, így az érintett városokban előre meghatározott útvonalon együtt bringáznak majd a szülők, a gyerekek és a pedagógusok. Mivel ez nagy odafigyelést igényel az autósoktól, ezért Kádár Melinda mindenkitől azt kérte, legyen körültekintő. A Magyar Kerékpárosklub által fejlesztett applikációról elmondta, hogy annak segítségével pontokat lehet gyűjteni, amelyeket nyereményekre válthatnak be. Egy városi kerékpár lesz a főnyeremény, de a begyűjtött pontokkal egyebek mellett kerékpáros kiegészítőket is lehet nyerni.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.