Rezsicsökkentés: mennyi lesz valójában a rezsink?

Augusztus 1-étől sok háztartásban biztosan emelkedni fognak a rezsiköltségek, a növekedés mértéke viszont még nem ismert.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Július 13-án jelentették be, hogy a kormány részben elengedi a rezsicsökkentést, a támogatás csak az átlagfogyasztásig jár majd. Augusztus 1-ét követően a határ a gáznál havi 144 köbméternél és évi 1729 köbméternél, áramnál pedig havi 210 kilowattóránál és évi 2523 kilowattóránál fog húzódni. A kormány úgy számol, hogy nagyjából a háztartások negyede lesz érintett. A bejelentésből az is kiderült, hogy a nagycsaládokat, amelyekben legalább három gyermeket nevelnek, kiemelten kezelik majd az elszámoláskor. Ezekben a háztartásokban a sáv évi 2329 köbméter gázfogyasztásnál fog húzódni, gyermekenként pedig évente további 300 köbmétert támogatnak. Az áram esetében megemelt határról egyelőre nem számoltak be. Érthető módon a hír hallatán komoly érdeklődés alakult ki a részletekkel kapcsolatban, sokan próbálják kideríteni, hogy miként alakulnak majd a számláik a későbbiekben. Fontos tisztázni: egyelőre csak a legalapvetőbb szempontok ismertek, számtalan kérdésre csak akkor fogjuk megkapni a választ, amikor a Magyar Közlönyben közzéteszik a vonatkozó rendeletet.

Ennek ellenére a különböző sajtóorgánumok felületein és a közösségi oldalakon rengeteg találgatásba futhatunk bele, sokan egyenesen kész tényként állítják be az egyelőre messze nem biztos feltételezéseket. Csütörtökön például egy olyan táblázat, pontosabban az arról készült kép kezdett el terjedni, amely azt próbálja bemutatni, hogy a jövőben várhatóan mennyit kell majd fizetnie azoknak, akik nem lesznek jogosultak a teljes rezsicsökkentésre – számol be a Telex. A táblázat a Facebookon, a Twitteren és még a TikTokon is szembe jöhet, de egyéb platformokon is felbukkan.

A Telex szerint valójában egyelőre nem tudjuk, hogy az új szabályok értelmében a jövőben miként változnak az áram- és gázszámlák, a döntés hatásai a pontos rendelet hiányában nem ismertek. Mindez azt jelenti, hogy bár elképzelhető, hogy a táblázat utóbb valóban precíznek bizonyul, egyelőre csak egy potenciális forgatókönyvet ad, biztosnak nem tekinthetjük a számait.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.