Rezsicsökkentés saját napelemparkkal, Pamuk milliókat spórol

Meglepetésünkre nyertünk – ezt mondta a pamuki polgármester a falu új napelemparkjának pályázatára. Azóta az összesen 50 kilowatt teljesítményre képes berendezések szinte a földből kinőve nagy területet foglalnak el a polgármesteri hivatal háta mögött.

Kerítéssel védik, a lakat kulcsa Plojcs Lajos közmunkásnál van, aki szerint a napfényből nyerhető energia nagy előrelépést jelent a falunak.

– A jelek szerint a kistelepülések is juthatnak olyan lehetőséghez, hogy talpon tudjanak maradni – összegezte a véleményét Tóth Csaba polgármester. – 2014-ben adtuk be a pályázatot, tavaly bírálták el, és a közbeszerzési eljárások után még abban az évben megindulhattak a kiviteli munkák. Azóta elkészült a beruházás, 250 wattos napelemből összesen kétszáz darabot telepítettünk. Az áramszolgáltatóra várunk, hogy be tudjuk üzemelni. A tervek szerint az E.ON egy teljesen új rendszert és hálózatot fog kiépíteni az önkormányzathoz, és ahogy ez megtörténik, termelni tudjuk majd a villamos energiát.

Az így nyerhető 50 kilowatt az önkormányzat teljes áramellátását lefedi, sőt még tartalék is maradhat, amelyet további fejlesztésekre fordíthatnak, és a segítségével egy hőszivattyús fűtési rendszert is kialakíthatnak. A napelemekkel az önkormányzat épületei, intézményei és a közvilágítás számára is biztosítható lesz az áram. Újabb sikeres pályázatok szükségeltetnek ahhoz, hogy megoldják a fűtési és a melegvíz rendszer átalakítását.

– Az önkormányzatnak nagy megtakarítás ez, éves szinten 2,5-3 millió forintot spórolhatunk meg. A falu havi 900 ezer-egymillió forintból gazdálkodik, vagyis a napelemekkel a költségvetésünk egyötödét meg tudjuk takarítani – számolta ki Tóth Csaba. – A napelemek elég jó minőségűek, hosszú élettartamúak, még minimális napsütéskor is elegendő energia nyerhető belőlük. Érdeklődtünk más településeken is, ahol azt tapasztalták, hogy még a téli időszakban is 30 százalékos teljesítményre képesek.

Segít az áramszolgáltató

A pamuki naperőmű bekapcsolásához szükséges hálózat teljesítményének bővítésére szolgáló tervek elkészültek, a kivitelezés pedig a következő hetekben valósul meg – ennek kapcsán egy előre eltervezett üzemszünet meghirdetésére is szükség lesz, tudtuk meg Varga Ivettől, az E.ON Hungária Zrt. sajtóreferensétől. A munkálatokat követően a naperőmű bekapcsolása április 22-én történhet meg, ezután minden körülmény adott lesz az áramfejlesztésre.

forrás: sonline.hu

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.