Riasztás a hófúvások miatt

Nehéz belőni, pontosan mennyi hó hull, annyira kiszámíthatatlan tud lenni a csapadékot hozó ciklon. Az északira forduló szél a Dunántúl nyugati részén emeli a legmagasabb hótorlaszokat.

Sok hó hull a Nyugat- és Közép-Dunántúlon szerda éjfélig. A legnagyobb mennyiség főként Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében és Veszprém megyében hullhat. Körülbelül 15-25 centiméter friss hó valószínű, de néhol 30 centiméternél is több eshet éjfélig. Somogy nyugati részén a hólepeltől a 15 centiméterig változik a friss hó vastagsága. Ezzel párhuzamosan eső, havas eső valószínű napközben a Dunántúl keleti harmadán. Északkeleten viszont nem valószínű számottevő mennyiségű csapadék. Megerősödik és északira fordul a szél, sőt helyenként viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések 45-60 kilométer/óra körül alakulnak. Az erős hófúvások miatt összesen huszonkét dunántúli kistérségre adott ki másodfokú (narancssárga) riasztást az OMSZ. A viharos szél magas hótorlaszokat emelhet a friss hóval fedett területeken a Sopron, Kapuvár, Marcali és Fonyód határolta térségben. További huszonhárom kistérségben van első szintű riasztás az alacsony hótorlaszok miatt.

Nem tudni biztosan, hogy mennyi hó hull
A hőmérséklet kora délután általában 3 és 9 Celsius-fok között, a Nyugat-Dunántúlon 0 fok körül várható. A Tiszántúlon 10 fok fölé is melegedhet a levegő. Késő este -1, +5 fokig csökken a hőmérséklet, csütörtök hajnalban pedig -3, +2 fok várható.
A sok csapadék ismét egy mediterrán ciklonnak köszönhető, amely többnyire nedves, a nyugati országrész fölé hidegebb, a keleti tájakra melegebb légtömegeket szállít. A ciklon mozgása nehezen jelezhető előre, ezért lényegesen eltérhet a megbecsülttől az,  hogy a valóságban hol, mennyi és milyen halmazállapotban érkezik. Rossz napja lesz az időjárás-érzékenyeknek, mert az ország nagyobb részén meleg-, a nyugati tájakon ugyanakkor hidegfronti hatás érvényesül. Időjárási okai is lehetnek a fejfájásnak, migrénnek, álmatlanságnak, a vérnyomás ingadozásának, de az ingerlékenységnek, türelmetlenségnek is. Sokaknál csökkenhet a koncentrálóképesség, fokozódhatnak az ízületi fájdalmak.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.