Rohamosan fogy a gleccserekkel borított terület a Mount Everesten

A globális felmelegedés következtében az elmúlt 40 évben 10 százalékkal megfogyatkoztak a Csomolungma (Mount Everest) gleccserei – közölte szerdán a térség egyik kínai kutatója a Hszinhua hírügynökséggel.

A megállapításra hosszan tartó távérzékelésre és helyszíni megfigyelésekre alapozott munkával jutottak – mondta el Kang Si-csang, a Kínai Tudományos Akadémia tibeti fennsíkot kutató intézetének munkatársa, aki maga is részese volt kutatóexpedícióknak.

Az így keletkezett olvadékvíz-tavak a négy évvel korábbi állapotuknak a 13-szorosára dagadtak. A gleccserek rendkívül érzékenyek a hőingadozásra, ezért kiváló eszközei a megfigyeléseknek – tette hozzá.

A tibeti fennsík gleccsereinek területe körülbelül 50 ezer négyzetkilométer, ez a Kínában található összes hasonló, mozgó jégtömeg 80 százalékát teszi ki – számolt be a szakember.

Kang utalt arra, hogy gleccserek fogyatkozása, olvadása a 20. század jelensége, a folyamat felgyorsulását az 1990-es évektől tapasztalták. A jégtömbök, jégpiramisok erdői immár csak a magasabb régiókban találhatók meg, a gleccsereken pedig mind több a repedés, amelyek egyre nagyobbak.

A világ tetejének is nevezett térségben, ahol a Föld legmagasabb pontja is található, a gleccserek a belföldi folyók és tavak vízforrásául szolgálnak. Ez azt jelenti, hogy vízellátásuk folyamatosan csökkenni fog, a folyók áramlása idővel lelassul.

Az északnyugat-kínai Hszincsiang környezetvédelmi hatósága szerdán jelentette be, hogy a Tiensan-hegység első számú gleccserének védelme érdekében nemzeti parkot hoznak létre. Ennek következtében a térségen áthaladó autópálya-szakaszon korlátozni fogják az autóforgalmat, a védett területre pedig nem fognak turistákat beengedni. A gyógynövénygyűjtők tevékenységét szabályozni kívánják, a legeltetést pedig megtiltják.

A világon ez a gleccser van a legközelebb egy nagyvároshoz, az autonóm terület székhelyétől Urumcsitól mintegy 120 kilométerre fekszik.

A 3750 méter magasan található gleccser területe az 1962-es 1,95 négyzetkilométerről mára 1,62 négyzetkilométerre szűkült. Alsó része több mint 40 méterrel vékonyodott. A gleccser évente 4-8 métert húzódik össze, aminek oka részben természeti, vagyis az éghajlattal hozható összefüggésbe, másrészt emberi tevékenység.

Kína 46 377 gleccseréből 18 311 van Hszincsiangban. Az autonóm terület felszíni vízfolyásainak 25-30 százalékát táplálják az olvadó gleccserek, ezért a további hirtelen olvadás katasztrofális következményekkel járna – vélik a tudományos akadémia szakértői.

Ajánlott tartalom

Egy fa adhatja a műanyag alternatíváját

A taraguminak számos kimagasló tulajdonsága van, többek között csomagolásokban hasznosíthatnák.