Romániában az év végéig meghosszabbítják az üzemanyagok árkompenzációját

Romániában újabb három hónapra, vagyis az év végéig meghosszabbítják az üzemanyagok 50 banis (42,4 forintnak megfelelő) árkompenzációját, az erről szóló jogszabályt csütörtöki ülésén fogadja el a bukaresti kormány – jelentette be a román miniszterelnök.

Nicolae Ciuca szerint a július elsejével bevezetett intézkedéssel a román kormánynak sikerült megállítania az üzemanyagok drágulását, sőt, azóta csökkentek is az árak, amelyek más termékekre is hatással vannak. A kompenzációs rendelet szerint az 50 banis árcsökkentést vállaló kereskedőknek, 25 banit megtérít az állam. Az árkompenzáció idején az “indokolatlan” áremeléseket nyerészkedésnek minősítik és büntetik. A kompenzáció úgy valósul meg, hogy eladott literenként 25 banival csökkentik az illető cég által befizetendő adóterheket. A július elsején bevezetett rendelet hatására valamennyi nagykereskedő alkalmazta az 50 banis árcsökkentés feltételeit. A töltőállomások totemposzlopain azóta már a kedvezményes árat tüntetik fel, a kútoszlopokon és a könyvelésben viszont a kompenzáció nélküli árat kell feltüntetni. Az árcsökkentés a kiadott nyugtán is megjelenik. Bukarestben csütörtökön literenként 8,39 lej (712 forint) volt a legolcsóbb, immár csökkentett árú gázolaj, míg az árcsökkentés előtt 9,16 lej volt a legkedvezőbb ár. A legolcsóbb benzin ára a június végi 8,56 lejről 7,02 lejre csökkent három hónap alatt Bukarestben. A bukaresti kormány eredetileg azzal számolt, hogy az intézkedés havi 300 millió lejjel terheli meg a költségvetést, sajtóértesülések szerint azonban a többletkiadás mintegy 175 millió lejnek bizonyult havonta, így az év végéig várhatóan 1 milliárd lej körüli összeggel fogja megterhelni a román költségvetést.

 

mti

Ajánlott tartalom

A gázkereskedelemre kivetett vám veszélyezteti az uniós energiaszolidaritást

A határokon átnyúló gázkereskedelemre kivetett német illeték veszélyezteti az Európai Unió energetikai szolidaritását - jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.