Romániában is növekedést mutatnak a forgalomba helyezett környezetbarát járművek száma

Romániában 22,2 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új járművek száma 2023 első hét hónapjában a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a “környezetbarát” járművek szegmensében 36,5 százalékos volt a növekedés – közölte a román autógyártók és -importőrök egyesülete (APIA) csütörtökön.

A benzines autók részesedése a tavalyi első hét hónaphoz képest 1,4 százalékponttal 63,9 százalékra, míg a dízelmotorral felszerelt autók részesedése 1 százalékponttal 13,1 százalékra csökkent, így a “zöld” autók részesedése a forgalomba helyezett új autók között immár elérte a 22,9 százalékot, csaknem 10 százalékkal meghaladva a dízel autókét. A környezetbarát járművek közül főleg a tisztán elektromos autók forgalomba helyezése bővült látványosan (62,7 százalékkal) a tavalyi év első hét hónapjához képest, így ezek piaci részesedése idén elérte a 10,7 százalékot. A hibrid autók közül inkább a tölthető változatok voltak kelendők, ebben a szegmensben a növekedés üteme 48,8 százalékos volt a tavalyi első hét hónaphoz viszonyítva.

Az idén forgalomba helyezett 102 405 új jármű között a személygépkocsik aránya 84,2 százalékot tett ki. Az autómárkák rangsorát (a személyautóknál) a Dacia vezeti 33,5 százalékos piaci részesedéssel. A hazai márkát a Renault követi 7,4 százalékos, a Skoda és a Toyota 7, a Volkswagen 6,6, a Hyundai 6,4, a Ford 4,4, a Suzuki és a BMW 3,1, illetve a Mercedes 2,8 százalékos részesedéssel.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.