Romney csak ne vicceljen a klímaváltozással

A Sandy hurrikán pusztítása előtérbe helyezte a klímaváltozás kérdését az elnökválasztási kampány utolsó napjaiban. A Forecast the Facts nevű szervezet „Szóljatok Mitt Romney-nak: a klímaváltozás nem vicc” néven készített egy videót, amelyben az augusztus végi Republikánus Nemzeti Konvención elmondott beszédéből vágtak be egy részletet a republikánus jelölttől.

Romney az elnököt kifigurázva arról beszélt, hogy Obama 2008-ban a jelöltsége megszerzésekor mondott beszédében azt ígérte, tenni fog az óceánok vízszintjének emelkedése ellen, és segít meggyógyítani a bolygót, írja az index.hu. „Én azt ígérem, hogy segítek nektek és a családotoknak” – mondta Romney. A konvención kitört üdvrivalgás alá a videóban a hurrikán pusztításáról vágnak be képeket. Romney egyik virginiai gyűlésén pedig megszakította a republikánus jelölt beszédét egy férfi, aki bekiabálta, hogy „a klímaváltozás okozta Sandyt”. Az egybegyűltek „USA, USA” skandálással nyomták el a férfi kiabálását, amíg kivezették a tömegből. Romney utána az incidens említése nélkül folytatta a gyűlést. Néhány napja egy minnesotai nagygyűlésen Bill Clinton is támadta Romney-t, és azt mondta, hogy Obama elképzelései sokkal inkább a környezet hasznára válnak. A csütörtökön a demokrata elnök támogatását bejelentő Michael Bloomberg független New York-i polgármester is elsősorban a klímaváltozás elleni fellépést hozta fel indokként.

Romney-t azért támadják különösen, mert Massachusetts kormányzójaként még Klímamegőrzési Tervet jelentett be az államban, de tavaly októberben arról beszélt, hogy „nem tudjuk, mi okozza a klímaváltozást. Az pedig nem a megfelelő megoldás, hogy több ezermilliárd dollárt költünk arra, hogy megpróbáljuk csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásunkat” – írja a Huffington Post. Több civil szervezet ugyanakkor mindkét jelöltet bírálta, amiért a kérdés kevés teret kapott a 2012-es elnökválasztási kampányban. A videót készítő szervezetek honlapján, a Climatesilence.org-on például Barack Obamát is ekézik.

Ajánlott tartalom

Több mint kétszáz cet vetődött partra Ausztráliában

Mintegy 230 cet vetődött partra az ausztráliai Tasmania nyugati partjainál található Macquarie közelében, néhány nappal azután, hogy több nagy ámbráscet tetemére bukkantak rá az állam délkeleti részén.