Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője csütörtökön az erőműben külföldi újságíróknak.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A szakember a két gyorsneutronos blokkot is működtető Belojarszki Atomerőműben a március 26-án zárult Atomexpohoz kapcsolódó rendezvényen ismertette, az urániumot és plutónimot tartalmazó MOX üzemanyagot használó gyorsneutronos reaktorokban nemcsak áramot termelnek, hanem azok alkalmasak arra is, hogy a hagyományos atomerőművekben keletkező kiégett üzemanyagot megfelelő átalakítás után újra felhasználják. Andrej Szmelov elmondta: a gyorsneutronos technológia lényege, hogy azzal a rendelkezésre álló uránkészlet felhasználhatósága sokszorosára nő, a kiégett üzemanyag újrahasznosítható, csökken a végleges elhelyezésre kerülő nukleáris hulladék mennyisége és sugárzási szintje. Hozzátette, azzal, hogy a kiégett üzemanyagot újrahasznosítják, a nukleáris energiatermelés fenntarthatóvá válik.

Ilja Filin, a Belojarszki Atomerőmű főmérnökének első helyettese elmondta, a gyorsneutronos atomerőműben használt üzemanyagot folyamatosan fejlesztik a szakemberek, és abba a fázisba jutottak, hogy ma már csak évente kell a nukleáris üzemanyagot cserélni. Megjegyezte: a gyors neutronos blokkok egyik jellemzője, hogy azok egy esetleges üzemzavar esetén emberi beavatkozás nélkül is biztonságosan visszahűthetőek. A szakemberek abban bíznak, hogy a későbbiekben, amikor a technológia exportképessé válik, több ország is élhet majd a nukleáris energiatermelés során a gyorsneutronos technológia adta előnyökkel. Elképzelhetőnek nevezték, hogy akár a Paksi Atomerőmű kiégett nukleáris üzemanyagát is feldolgozzák Oroszországban, és az épülő Paks II. Atomerőmű is használhatna majd újrahasznosított üzemanyagot. Jelenleg a Belojarszki Atomerőműben két blokk működik, ez az egyetlen olyan atomerőmű a világon, amely több mint negyven éve  gyorsneutronos reaktortechnológiával kereskedelmi üzemben termel. A két működő blokk összes beépített teljesítménye 1485 megawatt.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.