Rovarok a Természettudományi Múzeumban

A rovarok világát mutatja be a pénteken nyílt Hatlábúak birodalma című interaktív kiállítás a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban.

A november 29-ig látogatható tárlat a biodiverzitás nemzetközi évéhez kötődik, a másik aktualitás az, hogy idén 100 éves a Magyar Rovartani Társaság – mondta el Peregovits László zoológus, főmuzeológus a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón a megnyitó napján. Hozzátette, hogy a múzeum körülbelül 10 millió tárgyat őriz, ennek több mint felét a rovarok alkotják.

Véleménye szerint a tárlaton minden korosztály megtalálja a számára érdekes információkat, az egyetemista épp úgy, mint a kisgyerek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás kulcsfogalma a sokféleség, a változatosság, amely a rovarok életére, egyebek mellett életmódjára, viselkedésére, szaporodására is jellemző.
A biodiverzitás szó a Föld élővilágának változatosságát jelenti, amely a növényeken, állatokon és gombákon kívül a szabad szemmel nem látható baktériumokat és vírusokat is magába foglalja. A biodiverzitás mértéke a legegyszerűbb formában a fajok száma. Az élővilággal foglalkozó szakemberek eddig mintegy kétmillió fajt azonosítottak, amelyek közül több mint egymillió rovar. A tájékoztatás szerint a rovarok – a tenger mélyét kivéve – mindenütt előfordulnak, ahol állati élet egyáltalán lehetséges. Bár nagyon régóta élnek a Földön, különleges testfelépítésüknek és élettani megoldásaiknak köszönhetően állandó megújulásra képesek. A földi élővilág legtöbb tagja, köztük az ember sem létezne rovarok nélkül.

A tárlaton az érdeklődők a rovarpreparátumok mellett nagy méretű rovarmaketteket láthatnak és elolvashatják a szakértők által írt ismertetőket. Az összehasonlító táblák segítségével a közönség megtudhatja, melyek a legnépesebb rovarcsoportok Magyarországon, illetve a Földön, a forgatható kerekek bemutatják az átváltozás, a teljes átalakulás és a kifejlés fokozatait. A kiállítás teret ad az ember és a rovarok kapcsolatának is, a gyűjtés módozatainak, eszközeinek, de látható rovarokat ábrázoló bélyeggyűjtemény és rovarokból készült ékszerek is. Szó esik a kaptárépítésről, a mézkészítésről és a méhek kommunikációjáról, a maláriáról, a mezőgazdasági kártevőkről és a galacsinhajtókról is.
A kisebbek a többi között cincéreket öltöztethetnek, puzzle darabokból kirakhatják az úszó- vagy fogólábat, játszhatnak scrabble-t a lepkeszárnybetűkkel és elmélyedhetnek a rovarrekordokban.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.