Savasodik a tenger

Tudományos expedícióra indulnak a jövő héten az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) tudósai, hogy felmérjék, mennyire savasodik a Jeges-tenger a környezetszennyezés miatt.

Tudományos expedícióra indulnak a jövő héten az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) tudósai, hogy felmérjék, mennyire savasodik a Jeges-tenger a környezetszennyezés miatt. A kutatók másfél hónapot töltenek a parti őrség jégtörőhajóján, és igyekeznek olyan közel jutni az Északi-sarkhoz, amennyire csak lehetséges, hogy minél több vízmintát gyűjthessenek a kémiai tesztek elvégzéséhez. Szakemberek szerint a szén-dioxid-szennyezés megváltoztatja a világ óceánjainak kémiai összetételét, és savasabbá teszi a vizet, ami veszélybe sodorja az óceánok élővilágát. A Jeges-tengert különösen érzékenynek tekintik a savasodás szempontjából, mert hideg a vize, és eleve kicsi a kalciumtelítettsége – mondta el Lisa Robbins, az USGS óceánkutatója.
A kutatás annak a tavaly elkezdődött amerikai-kanadai programnak a keretében folyik majd, amelyet az Északi-sarkvidék kevéssé ismert területeinek vizsgálatára indítottak. Robbins felhívta a figyelmet arra, hogy míg a Jeges-tenger savasodásáról alig vannak adatok, a melegebb égövi óceánok és tengerek állapotáról már sokkal többet tudnak a kutatók.  Az óceánok savasodását az okozza, hogy a vizében feloldódik a légkörbe jutott szén-dioxid, ami megbontja az óceánok lúgos-savas egyensúlyát, és a savasodás felé billenti el.
Mivel az óceánok jelenleg a légkörbe jutott üvegházhatást előidéző gázok több mint negyedét nyelik el, egyre nő az aggodalom, hogy a savasodásnak milyen hatása lesz a tengerek élővilágára. A folyamat egyes szervezetek vázképződését is megakadályozhatja – vetette fel Robbins, aki szerint a jelenség az egész táplálékláncra kihathat.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.