Schmitt Pál sérülteket látogat

A köztársasági elnök kedd délután felkeresi a hétfői katasztrófa Budapesten, a Honvédkórházban ápolt sérültjeit.

Egy leszakadó szikla okozta a pánikot
Helyszíni tudósítónk jelentése szerint kiderült, miért terjedt el Kolontáron, hogy újabb gátszakadás történt. A hétfőn beomlott gátszakasz még álló falából leszakadt egy nagyobb darab kő, amire többen pánikban menekülni kezdtek, és vitték a hírt a faluba, melynek teljes ottmaradt lakossága az egyetlen magaslatra, a templomdombra menekült. Tudósítónk megmászta a zagytározó gátját, jelentése szerint két-három méter mélységnyi zagy ömlött ki hétfőn. Hogy amúgy milyen mély a tároló, azt nem tudta megállapítani.

Már a Katolikus Karitász is a helyszínre érkezett

Élelmiszercsomagokat oszt a lakosságnak a vörösiszappal elöntött területeken a Katolikus Karitász. A szervezet helyi munkatársai a devecseri plébánián ideiglenes szállást alakítottak ki az otthonukat elhagyni kényszerülőknek. A maró hatású, nehézfémekkel szennyezett iszap eltakarításához gumicsizmát, gumikesztyűt, vödröt, takarítóeszközöket juttatnak el a lakossághoz. 17 órakor pedig szentmisét tartanak az áldozatok lelki üdvéért.
A Katolikus Karitász a 12011148-00124534-00800007 számú bankszámlán várja a segíteni szándékozók adományait, a közlemény rovatba az “ISZAPÁR” megjegyzést kérik feltüntetni.

Szergény közelében próbálják megállítani az iszapárt
A Vas megyei Szergény határában próbálnak beavatkozni a katasztrófavédelem egységei, hogy megállítsák, lelassítsák a Marcal vizébe került vörösiszap továbbterjedését. Előkészületként nagy mennyiségű gipszet szállítanak a folyó partjára. Eddig két tűzoltóegységet irányítottak a helyszínre, de a védekezést még nem kezdték el. Szergénybe tart a megyei védelmi bizottság elnöke és a megyei katasztrófavédelmi igazgató is.

Három helyen avatkoznak be a Marcalon
Mórichidán, Rábaszentmiklóson és Koroncón készülnek vegyszeres beavatkozásra a Marcalon az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei. Mórichidán – amelyet a három település közül elsőként ér el a szennyezés – már jelentős mennyiségű gipszet halmoztak fel. Az alacsony vízállás miatt a vörösiszap áramlása lelassult, körülbelül harminc óra múlva éri el Győrben a Mosoni-Dunát.

Porzik Devecseren
Devecseren már felszáradt a vörös iszap, kollégáink szerint a környék Holdbéli tájra emlékeztet. Tűzoltók próbálják ugyan locsolni az utcákat, de a városban így is erősen porszagú a levegő – jelentik kollégáink a helyszínről.

Idős asszony a negyedik áldozat, családja elmenekült az ár elől
Egy nyolcvan évesnél is idősebb nő a negyedik halálos áldozat, jelentette helyszíni tudósítónk. Az idős asszony családjával lakott a falu hídon túli, kisebb részén, ami egyben a település legmélyebben fekvő területe. Tudósítónk jelentése szerint a hídon túli részen álló mind a 15 házat elöntötte a víz. Mint mondta, a haláleset körülményei tisztázatlanok, az asszony családjával élt, a család el tudott menekülni. Az áldozatot hatvan év körüli fia azonosította, ő sokkos állapotban van, nem tudott nyilatkozni.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.