Segíti az új támogatási rendszer a zöldenergia arányának növekedését

A megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termeléshez nyújtott új támogatási rendszer elősegíti, hogy a teljes hazai áramfelhasználás 14,65 százalékát megújuló energiaforrásokból állítsák elő – mondta Szabó Zsolt, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

Ez az arány most 9,5 százalék – közölte. Az Európai Unió 2020-ra 13 százalékos arányt jelölt meg, de Magyarország ennél többet vállalt – emelte ki az államtitkár. Az új támogatási rendszer szerint a megtermelt zöldáramot a szabadpiacon értékesítik, de pályázni lehet kiegészítő támogatásra, amelynek mértékét rendelet szabályozza. A kisebb erőművek esetében ugyanakkor a fix támogatás megmarad, ezt a megújuló áramot termelők automatikusan megkapják – ismertette.

A megújuló energia előállításban sokféle forrás van, biomassza, geotermikus, nap-, szél- és vízenergia, és azok az energiák hasznosulnak majd a legjobban, amelyek a piac igényeit legjobban ki tudják elégíteni – fogalmazott Szabó Zsolt. Az államtitkár hangsúlyozta, az új támogatási rendszerrel azt kívánják elősegíteni, hogy minél több új termelő lépjen be a piacra. Hozzátette, ezt európai uniós támogatások is segítik majd.

Ajánlott tartalom

Árkénytűrő napelemet fejlesztettek

Hatékonyabb és árnyéktűrő napelemek fejlesztésén dolgozik a német M10 és a Fraunhofer ISE kutatóintézet.