Sikeres a chipscsomagolás gyűjtő akció

Európában először hazánkban oldódott meg a sós ropogtatnivalók csomagolásának újrahasznosítása.

Húszezer sós chipses zacskót gyűjtöttek össze fél év alatt a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország és a TerraCycle közös programjának résztvevői. A sós ropogtatnivalók csomagolásai ezáltal nem szemét-lerakóhelyekre kerülnek, hanem újrahasznosított használati tárgyakként élnek tovább. A leglelkesebbnek állatvédő szervezetek és iskolák bizonyultak a program első fél évében.

A Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország Kft. és a TerraCycle együttműködése keretében Európában elsőként, és egyelőre kizárólag Magyarországon gyűjthetőek a sós snackek csomagolásai. Az idén márciusban indított program célja, hogy a hagyományos módon egyáltalán nem, vagy nehezen újrahasznosítható csomagolások környezetbarát feldolgozásra kerüljenek. A programban résztvevők minden beküldött csomagolásért 2-2 forintot kapnak a szervezettől, az összegyűlt összeget pedig az általuk kiválasztott nonprofit szervezet számára ajánlhatják fel.

„Egyik kollégánk balatoni nyaralása alkalmával megtalálta a tóban egy 18 évvel ezelőtt elfogyasztott zacskó chips csomagját. A zacskó szinte érintetlen állapotban maradt meg, még a dátumot is le tudtuk olvasni róla. Ez volt az a pillanat, amikor tudatosult a felelősségünk, és eldöntöttük, teszünk valamit azért, hogy termékeink csomagolása ne terhelje környezetünket” – mondja Merkler Róbert, az Intersnack Magyarország Kft. ügyvezetője. „A TerraCycle-lel együttműködve ráadásul olyan kisebb szervezeteknek is segíthetünk támogatáshoz jutni, amelyeknek – méretükből adódóan – erre kisebb a lehetőségük.”

A bármilyen márkájú sós pálcikák, chipsek, krékerek, perecek, sós magvak és pattogatott kukoricák zacskóit a magyar származású Tom Szaky által alapított TerraCycle gyűjti össze, hogy azok a hulladéktárolók, vagy a szemétégetők helyett újrahasznosítva pl. táskaként, hátizsákként, irattartóként kezdjenek új életet. Az ezzel a technikával megvalósuló, teljes körű „recycling” egyike a legzöldebb hulladékkezelési módszereknek. A programra bárki ingyenesen regisztrálhat a TerraCycle weboldalán (http://terracycle.hu). Ráadásul a csomagküldésért nem kell fizetni, annak költségeit a Chio és a TerraCycle vállalja.

A csomagolások gyűjtését eddig jellemzően iskolákban, óvodákban szervezték meg legjobban, de példás szervezettséggel gyűjtenek az állatvédők is, akik gyakran saját Facebook-oldalukon koordinálják a gyűjtést. Többszáz fős csoportok alakultak, amelyek tagjai összehangolják a csomagolásgyűjtés fázisait, hogy elérjék közös céljukat: egy állatotthon megsegítését, gazdátlan kutyák élelmezését, vagy kóbor állatok örökbeadásának segítését.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.