Sikeres évet zárt az Alteo Nyrt. 2022-ben

Az energetikai szolgáltató és kereskedő Alteo csoport 12,9 milliárd forint nettó eredményt ért el 2022-ben, ami 120 százalékos emelkedést jelez 2021-hez képest – közölte a társaság az MTI-vel pénteken.

Az Alteo az energiapiaci kihívások ellenére is sikeres volt, a fenntarthatóságra és a megújuló energiára alapozó stratégiájával a nehézségeket az előnyére tudta fordítani – írták a közleményben. A konszolidált EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 57 százalékkal nőtt éves összevetésben, meghaladva a 20 milliárd forintot. A BÉT honlapján közzétett befektetői prezentáció szerint az árbevétel az előző évi  44,2 milliárd forintról több mint 103 milliárd forintra nőtt, elsősorban az energiapiaci és távhőárak emelkedése miatt. A társaság elsősorban a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ kimagasló eredményeivel magyarázza a tavalyi növekedést, de a kiskereskedelmi szegmens és a megújuló erőművek jó teljesítménye is kellett ehhez.

Megjegyezték, hogy az energiaszabályozási tevékenységre a tavalyi év második felében kivetett különadó körülbelül 2 milliárd forinttal csökkentette az EBITDA-t, de az eredményesség javult 2022-ben. Az Alteo a közlemény szerint folytatja a szabályozási központ fejlesztését, amelynek része az informatikai képességek javítása, az energiatárolási és energiatermelési kapacitások bővítése is. A cég a tavaly tulajdonába került EDELYN SOLAR csaknem 20 megawatt névleges teljesítményű naperőműprojektjének összes engedélyét megszerezheti az év első felében – közölték. Kihívásként értékelték a korábbinál lényegesen magasabb finanszírozási igényt. A forrásbevonás lehetőségeit a befektetéseik miatt is folyamatosan figyelik, de kötvény- és részvénykibocsátást egyelőre nem terveznek.

A stratégiai célok módosítását nem látják indokoltnak amiatt, hogy a Mol Csoporthoz tartozó Mol RES Investments Zrt. kötelező vételi ajánlatot tett az Alteo törzsrészvényeire, amit a részvényesek március 13-ig fogadhatnak el. Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. országszerte működtet nap-, szél-, víz- és gázerőműveket, energiatárolókat, fűtőműveket. A társaság a BÉT prémium kategóriás kibocsátója, részvényei csütörtökön 3010 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 1700 és 3440 forint között változott.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.