Sikeres volt egy napelemes gép első próbarepülése Svájcban

Sikeres volt egy napelemmel működő repülőgép prototípusának első próbarepülése Svájcban – jelentette be Bertrand Piccard svájci léghajós, aki azt tervezi, hogy 2012-ben körülrepüli a Földet egy napelemes géppel.

A repülő szerkezet – amelynek szárnyfesztávolsága egy Boeing 747-esével vetekszik, súlya azonban egy kis gépkocsiét sem éri el – mindössze 350 métert tett meg egy méteres magasságban.
“Fantasztikus volt a levegőben látni. Ez a repülés egy teljesen új területe: soha nem volt még ilyen nagy és könnyű gép, amely ilyen kevés energiát használt volna” – mondta a szakmáját tekintve pszichiáter Piccard a próbarepülést követően.
Hozzátette: a tesztnek csupán az volt a célja, hogy megállapítsák, a gyakorlatban is úgy működik-e gép, mint papíron, és ez be is bizonyosodott.
Bertrand Piccard, akinek nagyapja és apja is jelentős feltaláló és léghajós volt, hőlégballonnal már körberepülte a Földet 1999-ben. A brit Brian Jonesszal tett húsznapos, megszakítás nélküli repüléssel világrekordot állítottak fel.

Ajánlott tartalom

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.