Smaragdlázban ég Cegléd

A ceglédi kisdiákok Smaragdfa-ültetést szerveztek az öko-iskola udvarában.

A ceglédi Várkonyi István Általános Iskola tanulói egy különleges klímanövény, a Smaragdfa ültetése közben ismerkedtek meg a faültetés kedvező ökológiai hatásával és gyakorlati praktikáival. A ceglédi Várkonyi István Általános Iskola egyik tanárnője néhány nappal ezelőtt egy Smaragdfa csemetét ajándékozott a diákoknak. A növény, klímabarát tulajdonságainak köszönhetően hamar népszerű lett az öko-iskolában – így született a faültetés gondolata. Az iskola tanulói a Smaragdfa egyik hazai forgalmazójához, a Carbon Solutions Kft-hez fordultak segítségért. A vállalat Cegléd Város Önkormányzatával együttműködve egy nagyszabású, Smaragdfa ültetéssel egybekötött családi nap szervezésébe kezdtett. „Nagy örömmel tettünk eleget az öko-iskola megkeresésének, hiszen a környezettudatos és karbonsemleges életmód napi rutinjának széles körű elterjesztésében a gyerekek kiemelten fontos szerepet játszanak.” – mondta Gáspár Péter, a Carbon Solutions ügyvezető igazgatója. A kezdeményezés híre futótűzként terjedt, és a felajánlókhoz csatlakozott több magánszemély és vállalkozás is, így végül a szomszédos szakközépiskola udvarába is jutott néhány facsemete. A faültetésnél a Smaragdfa atyjaként emlegetett dr. Steier József segédkezett. A nap végére Cegléd város összesen több mint negyven Smaragdfával lett gazdagabb.

A mindennapi életünk és tevékenységeink során kibocsátott széndioxid semlegesítéséért folytatott harc leghétköznapibb és legegyszerűbb módja a faültetés. Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy minél zöldebb, lombosabb fát ültetünk a környezetünkben, minél nagyobb területen, annál kedvezőbb lesz a minket körülvevő levegő összetétele. A Smaragdfa gyors növekedése és széleskörű ipari és mezőgazdasági felhasználhatósága mellett kiemelkedő klímabarát tulajdonságokkal is rendelkezik: hatalmas (60-70 cm átmérőjű) leveleinek köszönhetően hozzávetőleg kétszer annyi oxigént termel, mint a többi fafajta. „A gyors növekedésű és nagy fahozamú Smaragdfa a fenntartható fejlődés egyik kézzelfogható eszköze, hiszen gazdasági és ökológiai hozadéka vetekszik egymással” – mondta a cégcsoport vezetője.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.