Sokkal magasabb áron kelnek el a jó energetikai besorolású ingatlanok

Magyarországon még mindig sok lakás szorul korszerűsítésre, ugyanis tavaly 150 ezer energetikai tanúsítványt adtak ki, az érintett ingatlanoknak azonban csupán a 4,78 százaléka érte el a legjobb energetikai besorolásúnak járó minősítést – közölte a Duna House a környezetvédelmi világnap alkalmából az MTI-vel.

A Lechner Tudásközpont állította ki a tanúsítványokat, amelyre a jogszabály szerint ingatlan adásvételnél, bérbeadásnál, új épület használatba vételi engedélyénél van szükség, illetve bizonyos esetekben energetikai pályázatoknál. A közleményben Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője elmondta, hogy habár az ingatlantranzakcióknál még mindig van fontosabb érv a környezetvédelemnél, egyre magasabb azon tudatos vevők aránya, akik az ingatlanok energetikai állapotát és azok későbbi korszerűsítési lehetőségét is döntő szempontnak tartják. Ugyanakkor hozzátette, a nemzetközi keresletnövekedéssel ellentétben, hazai szinten a tudatosság sokszor nem párosul jelentősen magasabb vásárlóerővel, hiszen a potenciális vevők kifejezetten árérzékenyek az ingatlanok tekintetében is. Értékesítésnél viszont jól jönnek ezek a tulajdonságok, a tapasztalatok alapján ugyanis a fenntarthatóság jegyében épülő lakásokat, házakat nem csak gyorsabban, hanem akár 5-15 százalékkal drágábban is el lehet adni.

A vezető szerint az újonnan épülő ingatlanoknál folyamatosan javul a helyzet, hiszen az uniós előírásokat követő jogszabály szerint 2022. július 1-jétől már csak a közel nulla energiaigényű épületek kivitelezhetők, és a megújuló energia részarányának is el kell érnie a 25 százalékot. Mindez azért fontos, mert minél korszerűbb az emberek lakóhelye – fel van szerelve például napelemmel, korszerű fűtési rendszerrel, megfelelő hőszigeteléssel vagy új nyílászárókkal -, annál alacsonyabb rezsiköltségekkel kell számolniuk – fejtette ki a szakértő.

A használtlakáspiacon a január elsejétől igényelhető otthonfelújítási program szolgál a helyzet javítására, a programban az állam akár 3 millió forinttal is támogatja a korszerűsítést. Mindezt a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése, valamint az építőipari ágazat fehérítése érdekében. Ingatlanpiaci és környezetvédelmi szempontból pedig az adatok alapján szükség is van a jelenlegi ingatlanállomány minőségének javítására, amin a kormányzati támogatás nagyot lendíthet.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.