Sörényes juhok születtek a fővárosi állatkertben

Két kisbárány született a közelmúltban a sörényes juhoknál. A berbermajmokkal közös sziklakifutóban lakó kis állatok már most akrobatikus ügyességgel szökdécselnek a meredek sziklafalakon.

Újabb kisállatok születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ezúttal a Nagyszikla oldalában lakó sörényes juhoknál volt szaporulat. A két kisbárány május 18-án jött a világra, és mostanra már a közönség is jól láthatja őket – olvasható az intézmény közleményében. A kicsik nagyon élénk, aktív és játékos állatok, ráadásul az sem okoz problémát nekik, hogy a meredek sziklafalakon kövessék a felnőtteket. A sörényes juh (Ammotragus lervia) Afrika északi területein őshonos patás, amely nevével ellentétben nem annyira a vadjuhokkal, hanem inkább a vadkecskékkel áll közelebbi rokonságban. A száraz, sivatagos, illetve sziklás területeket kedveli, így a Fővárosi Állat- és Növénykertben is ilyen bemutatóhelyen, a Nagyszikla oldalában található kifutóban láthatóak.  Mivel elterjedési területe részben azonos a berbermajoméval (Macaca sylvanus), ezt a két fajt az Állatkertben is együtt, közös kifutóban mutatják be. Így a most született bárányoknak nemcsak a felnőtt sörényes juhok a lakótársai, hanem az ugyanott látható berbermajmok is.

A sörényes juhok a természetben rendszerint október és november hónapokban párzanak, így az öthónapos vemhesség elteltével a bárányok február, március és április hónapokban jönnek világra. Az állatkerti állományok születési adatai alapján ugyancsak azt lehet mondani, hogy a tavaszi ellések a leggyakoribbak, noha Budapesten előfordult már igen korai (december, január), illetve kései (augusztus) ellés is.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.