Sötét felhők a napenergia egén

Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt egy sivár andalúziai fennsíkon 600 ezer napelem kapcsolódott össze, hogy az Andasol, a világ legnagyobb naperőműve működésbe léphessen.

Bár a napenergia-ipar előtt ígéretes jövő áll, a világ vezető gazdaságai a költségvetési hiányuk csökkentésére a megújuló energiák támogatásából vonnak ki pénzt. Egy andalúz fennsíkon, 210 futballpályányi területen a Nap pályáját követve némán, egyszerre fordul el 600 ezer parabolikus napelem. A 350 millió eurós Andasol projektre vállalkozó négy német cég azért választotta helyszínül a Granadától mintegy 50 kilométerre található Guadix-fennsíkot, mert a tengerszinthez képest ezeregyszáz méter magasan a légkör itt tisztább és nyugodtabb, mint az alacsonyabb területeken. A napelemekhez tartozó erőmű több napenergiát képes felvenni, mint az egész Arab-félsziget. Az évente kétezer órányi napsütés mellett a fennsík másik nagy előnye az itt található kiterjedt, föld alatti forráshálózat is, amely ellátja vízzel az áramtermelő turbinákat. A befektetők a spanyol kormány támogatását is elnyerték, és egy magasfeszültségű vezeték is kényelmes közelségben van. Ennek ellenére a létesítmény sorsa bizonytalanná válhat.

Csökkenő támogatás
Rainer Kistner, az Andasol igazgatója az Independentnek elmondta, hogy aggódik, ha az üzleti távlatokra gondol, aggodalmának oka pedig az úgynevezett feed-in tarifa. Ez a megújuló energiáról szóló törvény szerint azt jelenti, hogy a magasfeszültségű vezetékek üzemeltetőinek rögzített vételáron kell megvásárolniuk a megújuló energiaforrásokkal termelt energiát. Az erre épülő projekteknek ez az állami támogatás létfontosságú, ám az Egyesült Királyságban a tarifát a felére csökkentették a múlt héten, és Kistner attól tart, hogy Spanyolországban is így fog történni. „Az mégis ad némi reményt, hogy ha egy kormány a következő huszonöt évre kilowattóránként ennyi eurót ígér a befektetőknek, akkor nem fogják két év múlva azt mondani, hogy inkább csak a felét fizetik ki” – mondta.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Olaszországban megkezdődött az energetikai takarékosság

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták, miután Olaszország csatlakozott az Európai Unió augusztustól érvényes veszélyhelyzeti tervéhez, amely fogyasztáscsökkentést ír elő.