Spanyolország üzemanyag-takarékossági intézkedéseket vezet be

A növekvő olajárak nyomán különleges üzemanyag-takarékossági intézkedéséket vezet be Spanyolország: mérséklik a sebességhatárt az autópályákon, növelik a biodízel arányát a dízelüzemanyagban és a vonatjegyek árát is csökkentik.

Az intézkedéseket hivatalosan a jövő héten hagyják jóvá, és ideiglenes jelleggel március 7-én lépnek életbe.
A sebességhatár 110 kilométerre csökkentésével az autók üzemanyag-fogyasztását akarják mérsékelni, a vonatjegyeket pedig abban a reményben teszik olcsóbbá, hogy ennek nyomán többen választják majd a vasutat saját járművük helyett.  A biodízel minimális arányát 7 százalékra növelik a dízel-üzemanyagban az eddig 5,9 százalékos minimumról, a vasúti közlekedésben a rövidtávú vasúti utazások díjait csökkentik. Bár a spanyol kormányfő-helyettes szerint Spanyolország energiaellátása nincs veszélyben, a líbiai helyzet ellenére sem, értékben az országos energiafogyasztás jelentős emelkedését várják az erősen növekvő benzinárak miatt.

Ajánlott tartalom

Érdemes figyelni a lakások energiatanúsítványára szakértők szerint

Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.