Spanyolország üzemanyag-takarékossági intézkedéseket vezet be

A növekvő olajárak nyomán különleges üzemanyag-takarékossági intézkedéséket vezet be Spanyolország: mérséklik a sebességhatárt az autópályákon, növelik a biodízel arányát a dízelüzemanyagban és a vonatjegyek árát is csökkentik.

Az intézkedéseket hivatalosan a jövő héten hagyják jóvá, és ideiglenes jelleggel március 7-én lépnek életbe.
A sebességhatár 110 kilométerre csökkentésével az autók üzemanyag-fogyasztását akarják mérsékelni, a vonatjegyeket pedig abban a reményben teszik olcsóbbá, hogy ennek nyomán többen választják majd a vasutat saját járművük helyett.  A biodízel minimális arányát 7 százalékra növelik a dízel-üzemanyagban az eddig 5,9 százalékos minimumról, a vasúti közlekedésben a rövidtávú vasúti utazások díjait csökkentik. Bár a spanyol kormányfő-helyettes szerint Spanyolország energiaellátása nincs veszélyben, a líbiai helyzet ellenére sem, értékben az országos energiafogyasztás jelentős emelkedését várják az erősen növekvő benzinárak miatt.

Ajánlott tartalom

Két évvel korábbinál közel negyedével volt alacsonyabb a gázfogyasztás az első fél évben

A 2022 első hat hónapjában még több mint 5,7 milliárd köbméteres felhasználással szemben 2024-ben januártól június végéig mindössze 4,37 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. Az idei első félévben a megelőző esztendő azonos időszakához képest 6,5 százalékos volt a csökkenés - jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).