Sugárszennyezett a vezetékes víz Tokióban

Sugárszennyeződést mutattak ki Tokió ivóvízhálózatában, a terhelés szintje azonban elmarad a törvényben rögzített határértéktől, jelentette az AFP a japán tudományügyi minisztériumra hivatkozva.

A tárca szakemberei szombaton kezdtek méréseket végezni Tokió és több más prefektúra ivóvízhálózatában. Ennek során cézium és radioaktív jód jelenlétét mutatták ki. A legmagasabb sugárszennyeződést Tocsigi prefektúrában mérték: itt egy kilogramm víz 77 becquerel radioaktív jódot és 1,6 becquerel céziumot tartalmazott.
A hatályos előírások értelmében az ivóvíz kilogrammja legfeljebb 300 becquerel radioaktív jódot és 200 becquerel céziumot tartalmazhat.

Élelem nem jöhet ki Fukusimából
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közlése szerint a japán kormány élelmiszerstopot rendelt el Fukusima prefektúrára. Korábban a kormányszóvivő azt mondta, hogy a sugárszennyezett tej és spenót nem ártalmas az egészségre.

Ajánlott tartalom

Bizonyos vírusok a mikroműanyagokra tapadva napokig fertőzőképesek maradnak a vízben

A gyomor és bélrendszeri megbetegedést okozó vírusok - ilyen például a rotavírus -, akár három napig is fertőzőképesek maradnak az édesvízben a mikroműanyagokhoz tapadva - állapították meg a Stirlingi Egyetem kutatói arra figyelmeztetve, hogy ez potenciális egészségügyi kockázatot jelent.