Sűrített levegővel meghajtott járművek versenyét rendezik meg szeptember 6-án Kecskemét főterén - közölte Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora pénteken sajtótájékoztatón.

Sűrített levegővel meghajtott járművek versenyét rendezik Kecskeméten

Sűrített levegővel meghajtott járművek versenyét rendezik meg szeptember 6-án Kecskemét főterén – közölte Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora pénteken sajtótájékoztatón.

Az Aventics Pneumobil Gálafutamon magyarországi és erdélyi felsőfokú oktatási intézmények fiataljai által készített járművek vesznek részt – mondta a rektor.

Ailer Piroska emlékeztetett arra, hogy 2008-ban a Bosch-csoport kezdeményezte az alternatív meghajtású járművek versenyét, amelyet azóta minden évben megrendeznek. A Kecskeméti Főiskola 2011-ben a pneumatikus meghajtású, majd 2012-ben az elektromos meghajtású járművek országos versenyét rendezte meg.

A rektor fontosnak nevezte, hogy a tanulók a gyakorlatban próbálhatják ki, amit megtanultak a járműipari képzésen. A főiskolán most indul a 3. évfolyam, amikor járműmérnök hallgatókat képeznek.

Hegymegi István, az országos verseny főszponzora, a Aventics Pneumatika Kft. kereskedelmi vezetője arról tájékoztatott: ebben az évben kiemelten támogatják a versenyt, mert fontosnak tartják, hogy megismerjék a járműipari képzés innovatív fiataljait, akiknek álláslehetőséget is ajánlhatnak.

A versenykiírás szerint a feladat egy olyan pneumatikus jármű, úgynevezett pneumobil tervezése és elkészítése, amely a sűrített levegő energiáját alkalmazva, pneumatikus vezérlő és végrehajtó elemek felhasználásával viszi át a nyomatékot a hajtott kerekekre. A járműnek egy vezetővel kell teljesítenie a versenytávot.

Az egész nap tartó rendezvény kísérőprogramjai is sok érdekességet tartogatnak, mert a pneumobilok gyorsasági futamai mellett a duális képzésben részt vevő cégek kiállítása, környezettudatossági vetélkedők, elektromos gokartfutamok és bemutatók, valamint szimulátorverseny színesíti a kínálatot.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.