Szankciókra kell számítaniuk csütörtöktől azoknak az európai uniós tagországoknak, amelyek területén található hulladéklerakók nem felelnek meg a vonatkozó uniós előírásoknak - jelentette be az Európai Bizottság Brüsszelben.

Szankciókkal fenyegeti Brüsszel a szabálytalanul működő hulladéklerakókat

Szankciókra kell számítaniuk csütörtöktől azoknak az európai uniós tagországoknak, amelyek területén található hulladéklerakók nem felelnek meg a vonatkozó uniós előírásoknak – jelentette be az Európai Bizottság Brüsszelben.

Az idevágó uniós irányelv hatályba lépése óta nyolc év állt a tagállamok rendelkezésére, hogy a már meglévő hulladéklerakókat összhangba hozzák az előírásokkal, vagy véglegesen bezárják – emlékeztetett az uniós szabályok betartásán is őrködni köteles testület. Tavaly gyűjtött legfrissebb statisztikák szerint az EU 12 új tagállamában hozzávetőleg 1600 szabálytalan hulladéklerakó működik – derül ki a bizottság adataiból. A testület arra is emlékeztetett, hogy a régi tagországok közül Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Írország és Görögország ellen már indított eljárást, és az Európai Bíróság ki is mondta ítéletében, hogy nem tettek eleget a szemétlerakókra vonatkozó kötelezettségeiknek.

Az előírásokat nem teljesítő hulladéklerakók veszélyt jelentenek a lakosság egészségére és a környezetre nézve: nemkívánatos kibocsátásokat és szagokat okoznak, szennyezik a talajt és a vizet, és megfertőzik a talajvizet – áll a közleményben. Ugyancsak mostantól érvényes egyébként az a törekvés, amely szerint a biológiailag lebontható települési hulladék hulladéklerakóba kerülő mennyiségét az 1995-ben keletkezett mennyiség felére kell csökkenteni.

Ajánlott tartalom

Gyermekotthonban élő fiatalokkal edzett Szoboszlai Dominik

A Telekomosok Fesztiváljának székesfehérvári állomásán, a Főnix Parkban tartott ingyenes Családi Sportnapon minden a fociról szólt. Az esemény fővendége Szoboszlai Dominik volt.