Szélerőmű-parkot vásárolt a Magyar Villamos Művek

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) megvásárolta a sopronkövesd-nagylózsi szélerőműparkot, ezzel a tulajdonába került 23 megawattnyi megújuló energiakapacitás, a hazai szélerőmű-termelés 18 százaléka – jelentette be Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A nyolc szélkereket üzemeltető Hungarowind Kft.-t a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-től vásárolták meg, a tranzakció értékéről mindössze annyit árultak el, hogy összhangban van az európai szélerőmű-létesítési költségekkel, és lehetővé teszi a befektetés piaci hozamoknak megfelelő megtérülést.
Mártha Imre jelezte, hogy az MVM további szélerőmű-akvizíciókat tervez a megújuló energia hasznosításának növelése érdekében.
A Magyar Villamos Művek tulajdonosként és résztulajdonosként több ezer megawatt beépített erőművi kapacitás felett rendelkezik a hagyományos energiahordozók – egyebek mellett atom, gáz – területén, megújuló energiakapacitása a mostani tranzakcióval lett 23 megawatt.
A sajtótájékoztatón Tari Gábor, a rendszerirányító MAVIR vezérigazgatója elmondta: a szélerőművek beilleszkedését a hazai áramellátásba a jogszabályok támogatják, a villamosenergia-rendszernek kötelező átvennie az így termelt áramot. A szélenergia sajátossága, hogy termelése kiszámíthatatlan, a termelés bővülése fokozott feladatot jelent a rendszer kiegyensúlyozásában. Tari Gábor beszámolt arról, hogy a Hungarowinddel sikerült megkötni az első olyan szerződést, amelyben az energiatermelő rendszerszintű szolgáltatásként vállalta, hogy visszaterheli az erőmű teljesítményét, amennyiben ezt az energiarendszer biztonsága szükségessé teszi.
Magyarországon jelenleg 180 megawatt szélerőmű-termelőkapacitás van, a MAVIR által kiadott építési kvóta 740 megawatt.

Ajánlott tartalom

Jó hír, annak aki napelemekkel csökkentené 2023-ban a villanyszámláját

Jó hírrel szolgált az energiaügyi miniszter annak, aki napelemet telepítene idén.

Nincs hozzászólás

 1. “A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) megvásárolta a sopronkövesd-nagylózsi szélerőműparkot, ezzel a tulajdonába került 23 megawattnyi megújuló energiakapacitás, a hazai szélerőmű-termelés 18 százaléka”…
  “A Magyar Villamos Művek tulajdonosként és résztulajdonosként …
  megújuló energiakapacitása a mostani tranzakcióval lett 23 megawatt.”

  Jól értem, hogy a MVM nek eddig 0% részesedése volt a Magyarország területén lévő 180Megavatt szélerőmű- termelőkapacitásból?
  Most, hogy vett “8 szélkereket”?! 23Megawattal rendelkezik.

  Húh de blama… 😛