Szélerőmű-parkot vásárolt a Magyar Villamos Művek

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) megvásárolta a sopronkövesd-nagylózsi szélerőműparkot, ezzel a tulajdonába került 23 megawattnyi megújuló energiakapacitás, a hazai szélerőmű-termelés 18 százaléka – jelentette be Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A nyolc szélkereket üzemeltető Hungarowind Kft.-t a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-től vásárolták meg, a tranzakció értékéről mindössze annyit árultak el, hogy összhangban van az európai szélerőmű-létesítési költségekkel, és lehetővé teszi a befektetés piaci hozamoknak megfelelő megtérülést.
Mártha Imre jelezte, hogy az MVM további szélerőmű-akvizíciókat tervez a megújuló energia hasznosításának növelése érdekében.
A Magyar Villamos Művek tulajdonosként és résztulajdonosként több ezer megawatt beépített erőművi kapacitás felett rendelkezik a hagyományos energiahordozók – egyebek mellett atom, gáz – területén, megújuló energiakapacitása a mostani tranzakcióval lett 23 megawatt.
A sajtótájékoztatón Tari Gábor, a rendszerirányító MAVIR vezérigazgatója elmondta: a szélerőművek beilleszkedését a hazai áramellátásba a jogszabályok támogatják, a villamosenergia-rendszernek kötelező átvennie az így termelt áramot. A szélenergia sajátossága, hogy termelése kiszámíthatatlan, a termelés bővülése fokozott feladatot jelent a rendszer kiegyensúlyozásában. Tari Gábor beszámolt arról, hogy a Hungarowinddel sikerült megkötni az első olyan szerződést, amelyben az energiatermelő rendszerszintű szolgáltatásként vállalta, hogy visszaterheli az erőmű teljesítményét, amennyiben ezt az energiarendszer biztonsága szükségessé teszi.
Magyarországon jelenleg 180 megawatt szélerőmű-termelőkapacitás van, a MAVIR által kiadott építési kvóta 740 megawatt.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszert mutattak be

Az új napelemes rendszer gyorsan telepíthető, mivel a meglévő hálózatot használja.