Szélerőműhöz kapcsolt e-autó gyorstöltő-állomás a Bükk peremén

Bükkaranyoson adták át az ABB legújabb egyenáramú gyorstöltő állomását. Ez az első olyan gyorstöltő Magyarországon, amelynek villamosenergia-ellátása szélerőműhöz kapcsolódik. Az 50 kW-os egyenáramú gyorstöltő oszlop mindössze 15–30 perc alatt képes menetkészre feltölteni egy CHAdeMO-csatlakozóval ellátott elektromos autó akkumulátorát.

Az ABB gyorstöltő átadásán Balogh Attila, az ABB e-mobilitás szakértője hangoztatta cége elkötelezettségét a fenntartható fejlődés, a környezetkímélő közlekedési technikák és a megújuló energiák használata iránt. Az elektromos autózás csak akkor terjedhet el, ha a töltő infrastruktúra is kiépül, miáltal elhárul az akadály az elektromos autózás széles körben elterjedése elől.

Megtörtént a gyorstöltő állomás tesztje is: egy elektromos Tesla autó a 225 kW maximális teljesítményű hálózathoz kapcsolt szélerőmű-rendszerből vett fel mintegy 60 kWó villamos energiát. A gépkocsi rácsatlakozott a gyorstöltőre, a töltőt és a járművet az ABB hollandiai központja távelérésben azonosította, majd kezdődhetett az első gyorstöltés.

-

A berendezést üzemeltető, Bükkaranyos központú, 42 települést csoportosító Bükk Térségi Leader (korábban Bükk–MAK Leader) vidékfejlesztési közösség és a Mobil–Esco cég által közösen kifejlesztett, családokra, vállalkozásokra, településekre méretezett rendszerrel – vidéken, külterületen, megújuló energiaforrás hasznosításával, gyorsan, káros anyag kibocsátás nélkül kiszolgálhatók azok, akik környezetkímélő módon, a belsőégésű gépkocsikhoz képest ötöd-heted áron akarják üzemeltetni elektromos személy-, és teher-gépjárműveiket, autóbuszukat.

Hazánkban elsőként az ABB telepített ultragyors töltőt Budapesten, az Istenhegyi úti MOL-kúton 2012-ben. A cég egyenáramú gyorstöltő-technológiája már 18 országban bizonyított, a többi között elektromos autókat kiszolgáló gyorstöltőket telepített hagyományos töltőállomások mellé Hollandiában. Az észt kormány megrendelésére az ABB 200 gyorstöltőt telepített a balti országban, maradéktalanul kielégítve az igényeket.

forrás: infovilag.hu

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.