Szélsőséges időjárás az egész világon

Szélsőséges időjárás gyötri emberek millióit jelenleg világszerte. Miközben Délkelet-Európa kánikulától szenved, Ázsia egyes részeiből hatalmas esőzésekről érkeznek hírek, másutt szárazság fenyeget.

India északkeleti részének árvíz sújtotta területein továbbra is feszült a helyzet. A helyi média beszámolói szerint az idei monszunesőknek Asszám szövetségi államban már 81 halálos áldozatuk van. Többségük vízbe fulladt, vagy földcsuszamlás temette el őket. A kormány adatai szerint kétmillió embernek átmenetileg el kellett hagynia lakhelyét. Eközben a szubkontinens északi és nyugati részén újabb szárazságtól tartanak, mert az esős időszak még várat magára.  Japánban emberek ezreit menekülésre kényszerítették az özönvízszerű esők. A legdélebbi nagy japán sziget, Kjúsú több településén számos utcát elöntött az ár. Csupán Hita városában a hatóságok több mint 20 ezer állampolgárt szólítottak fel otthonuk elhagyására – jelentette az NHK japán televízió. Asakura helységben földcsuszamlás temetett be egy 80 éves férfit, miközben Nakatcuban egy üzemet elöntött az ár, magával sodorva egy 76 éves férfit.

 Négy nappal az Egyesült Államok keleti részén végigsöprő heves viharok után még mindig 1,8 millió háztartásban nincs áram. A klíma és hűtőszekrény nélküli élet a több mint 35 fokos hőségben sokak számára szinte elviselhetetlen. Legkevesebb 22-en veszítették életüket a viharok és a kánikula következtében.  A Fülöp-szigeteken az esőzés okozta áradás egy 9 éves fiú és egy 29 éves férfi életét követelte Manila egyik elővárosában, amikor egy betonfal – melyet az eső alámosott – egy házsorra omlott. A szóban forgó településen és az ország néhány keleti tartományában derékig áll a víz az utcákon, több száz iskolát bezártak, több tucat belföldi repülőjáratot töröltek.  Bulgáriában lovakkal és öszvérekkel szállítják a vizet a 37 fokos hőségben egy természetvédelmi területen tomboló erdőtűz oltásához. A balkáni országnak nincsenek megfelelő repülőgépei, hogy a Szófia melletti Vitosa-hegységben a levegőből oltsák a tüzet. 400 tűzoltó és önkéntes, továbbá belügyi alakulatok eddig hiába próbálták a kiszáradt hegyvidéki területen ellenőrzés alá vonni a tüzet.

Szlovákiában az állami meteorológiai szolgálat már két hete kiadta az első hőségriasztásokat. A kórházak azóta naponta több tucat emberről adnak hírt, akik összeestek a kánikulában. Egy 94 éves asszony a kórházba szállítás után halt meg Kassán. Szlovákiában 60 éve nem volt olyan meleg július elején, mint az utóbbi hétvégén, amikor több mint 37 fokos hőséget mértek.  Ausztria június második felétől izzasztó kánikulát és rekordhőmérsékleteket él át. Az idei június 30-a a legmelegebb júniusi nap volt a meteorológiai mérések 250 évvel ezelőtti kezdete óta. Bécs belvárosában 37,7 fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála. A kelet-ausztriai alföldön éjszaka is trópusi hőség tombol, Bécsben a legalacsonyabb hőmérséklet 25 fok volt. A kelet-ausztriai tavak vize 28 fokra hevült fel. Egyes autópályákon felpúposodott a beton. A vasúti sínek a nagy hőségben helyenként tíz centimétert is tágultak.

Spanyolország hét évtizede nem látott olyan aszályt, mint most. Valencia tartományban a hétvégén 2 ezer tűzoltó küzdött az erdőtüzekkel. Négyezer embernek átmenetileg el kellett hagynia otthonát, közülük néhányan időközben visszatérhettek. A lángok 50 ezer hektárt emésztettek fel – közölte a belügyminiszter kedden, hozzátéve, hogy a helyzet lassan stabilizálódik. Két tűzoltó helikopter lezuhant, az egyik gép pilótájának holttestét megtalálták, a másik személyzete túlélte a katasztrófát. Görögországot idén eddig megkímélték a nagyobb erdőtüzek. A nyaranta rendszeresen hőhullámoktól és erdőtüzektől gyötört országban most a hőség – szokatlan módon – viszonylag elviselhető, az erős északi szeleknek köszönhetően “csak” 32-36 fokot mérnek. Lengyelországban szeszélyes az időjárás, zivatarok, jégesők, napsütés és áprilisi, tavaszias idő váltogatja egymást. A Mazuri-tavaknál keddre virradóra heves zivatar tombolt, két épület villámcsapás következtében kiégett. A nyugat-lengyelországi Lubuski vajdaságban a hétvége óta több mint 300 alkalommal vonultak ki a tűzoltók, hogy a heves esőzésektől elárasztott pincékből a vizet kiszivattyúzzák. Varsóban az elmúlt napokban a 30 fok körüli hőség mellett többször borsónyi, sőt mogyorónyi jég esett.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.