Szeméthegyek állank Athén utcáin

Hulladékhegyek állnak Athén és a görög nagyvárosok utcáin a szemétszállítók egy hete tartó sztrájkja miatt; a négymilliós görög fővárosban, helyi lakosok beszámolói szerint orrfacsaró a bűz.

A szemétszállítók szakszervezete fizetésemelést és a szállítói létszám 500 fős növelését követeli.
A béremelésről folyó alkudozás – és így a sztrájk – lezárására egyelőre nincs esély, hiszen a nehéz helyzetben levő Görögországban az állami szféra egésze fizetés- és létszámcsökkentéssel kénytelen szembesülni.
Görögország azt vállalta az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közös, három évre szóló, 110 milliárd eurós mentőcsomagja feltételeként, hogy az idei GDP-arányos államháztartási hiányt 9,4 százalékra faragja le a tavalyi 13,61 százalékról, jövőre pedig 7,4 százalék lesz a deficit. Ugyanakkor az adóemelések, a nyugdíjak és a közszolgálati dolgozók fizetésének csökkentése, valamint a közkiadások visszafogása mind-mind rontja a gazdaságnövekedési kilátásokat, a magas szinten stabilizálódott infláció pedig tovább csökkenti a fogyasztók vásárlóerejét.
A kormány megszorító költségvetési terve miatt rendszeresek a sztrájkok Görögországban az állami alkalmazottak körében.

Ajánlott tartalom

Több tengerparti város süllyedése gyorsabb, mint a tengerszint emelkedése

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.