Szennyvízberuházás indul Székesfehérváron

Szennyvízberuházás indul 6,5 milliárd forint összegű európai uniós támogatással Székesfehérváron és környékén, melynek köszönhetően a Velencei-tó is tisztább lesz – mondta Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára kedden Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatón.

A beruházás, amelynek összértéke 8,5 milliárd forintot ér el, két éven belül készülhet el. A fejlesztéssel teljessé válik Székesfehérvár csatornázottsága és kiépül a szennyvízelvezetés Pátkán, Pákozdon és Seregélyesen – mondta el Varju László.
Az államtitkár hozzáfűzte: a beruházás közel 20.000 ember életminőségét javítja érdemben, mintegy 7.000 háztartás szennyvízelvezetését oldja meg.
Összességében 150 kilométernyi csatornahálózat épül meg, amely 40 kilométernyi nyomóvezetékkel egészül ki. A projekt azért is fontos, mert megvalósulása jelentősen hozzájárul a Velencei-tó víztisztaságának megóvásához, és a környezetszennyezés megelőzéséhez – emelte ki Varju László.
Az államtitkár elmondta, hogy eddig 16 magyar környezetvédelmi és közlekedési nagyprojektet hagyott jóvá az Európai Unió, az ilyen projektek keretében eddig összesen 611 milliárd forint uniós támogatást kötött le Magyarország, a beruházások összértéke pedig 883 milliárd forintot ér el.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.