Szennyvízberuházási projekt készült el a Tápió menti régióban

Mintegy 40 milliárd forintból megvalósított szennyvízberuházási projektet adott át Nagykátán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője kedden – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A húsz települést magában foglaló Tápiómenti Területfejlesztési Társulás az Új Széchenyi Terv keretében fejlesztette az érintett települések csatornázását és szennyvíztisztítását, amely összesen több mint 29 000 háztartást és 84 000 embert érint – emlékeztetett Fazekas Sándor.

Czerván György arról tájékoztatott, hogy a beruházás közel 40 milliárd forintos költségéhez az Európai Unió és a kormány közel 25 milliárd forint támogatást adott. A kormány – a sikeres pályázat alapján – közel 5 milliárd forint támogatással járult hozzá az önrészhez.

A beruházás során Sülysápon, Szentlőrinckátán, Tápiószelén és Tápiószentmártonban, a kisrégiók központjaiban új szennyvíztisztító telepek épültek, amelyek az agglomerációkhoz tartozó települések szennyvizét tisztítják meg.

A fejlesztés keretében közel 800 kilométer szennyvízcsatorna-hálózatot hoztak létre, négy új szennyvíztisztító telep és egy központi komposztáló telep létesült, és a már meglévő nagykátai szennyvíztisztító telep kapacitása is bővült.

A szennyvíztisztító telepeken keletkező víztelenített szennyvíziszapok fogadását, kezelését a Nagykátán megépült központi komposztáló telep fogja biztosítani.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.