Szeretjük a fenntarthatóságot, de pazarolunk

A magyarok 98 százaléka aktívan érdeklődik a fenntartható és költséghatékony otthoni megoldások iránt, 22 százalékukat viszont elsősorban a megtakarítási szándék vezérli. Számos magyar háztartásra jellemző azonban a pazarlás.

Többek között a megkérdezettek több mint 20 százaléka legalább hetente egyszer azért dob ki élelmiszert, mert nem gondoskodott annak megfelelő tárolásáról. Jó hír viszont, hogy a háztartások harmada tervezi, hogy csökkenti a háztartási hulladék mennyiségét, és a megkérdezettek 60 százaléka megfogadta azt is, hogy a jövőben csökkenti az áramfogyasztását. „A magyarok egyre inkább arra törekednek, hogy költséghatékony és fenntartható legyen az otthonuk, ami az egyik legfontosabb lakberendezési trend. A többségük szeretné fenntarthatóbb módon vezetni a háztartást, és egyúttal csökkenteni a kiadásait. Sokak számára viszont kérdés, hogyan teremthet fenntarthatóbb mindennapokat az otthonában, mégis csak kevesen fordítanak figyelmet azokra az apró lépésekre, amelyekkel ez elérhető. Meghatározó a lakberendezési megoldások minősége is, hiszen ezekkel éves szinten jelentős összeget takaríthatunk meg anélkül, hogy a kényelem terén kompromisszumokra kényszerülnénk” – mondta el Varga-Nagy Eszter, az IKEA Magyarország PR specialistája.

A költségek csökkentése egyszerűen

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok ötöde hagyományos izzókat is használ, 5 százalékuk pedig kizárólag ezeket használja otthona megvilágítására, pedig az izzók cseréje a takarékosság egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja. „Ha LED-es izzókra váltunk, éves szinten akár több tízezer forinttal is csökkenthetjük a villanyszámlánk összegét – tette hozzá Varga-Nagy Eszter. – Ezek a gazdaságos termékek ma már mindenki számára elérhetőek, az áruk pedig néhány hónap használat után megtérül.”

A kutatás rámutatott arra is, hogy a magyarok 74 százaléka gáz főzőlapot, 11 százaléka  pedig elektromos főzőlapot használ, míg modern és gazdaságos indukciós főzőlapot csak a háztartások 4 százalékában találunk. Az indukciós főzőlap ugyanis 40 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, és 60 százalékkal gyorsabb az üvegkerámia lapos főzőlapoknál, amelyeken a magyar konyhák 10 százalékában főznek.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.