Sziget – A rendezvény elnyerte a Zöld Fesztivál díjat

A Sziget Fesztivál környezettudatosságáért elnyerte a Zöld Fesztivál díjat, amelyet pénteken adott át Szabó Imre környezetvédelmi miniszter Gerendai Károlynak, a fesztivál szervezőjének a Hajógyári-szigeten található Világsátorban.

Szakemberek állítottak össze egy kritériumrendszert, amelyeket a Zöld Fesztivál díj nyertesének teljesítenie kell; s a szigorú környezetvédelmi előírások betartásával a fesztivál megfelelt az elvárásoknak – emelte ki a díj átadáskor a környezetvédelmi miniszter. Szabó Imre elmondása szerint a rendezvény szervezői a terület helyreállítására évente 30-50 millió forintot fordítanak. A MÁV-val kötött szerződéssel, a fesztiválra közlekedő hajójárattal is hozzájárulnak a környezetbarát közlekedéshez, s bicikli bérlésre is lehetőség van.

A szelektív hulladékgyűjtéssel, az autóhelyettesítő közlekedéssel és idéntől kísérleti jelleggel a víztakarékos zuhanyfejek felszerelésével minimalizálják a környezeti terhelést.

A környezetvédelmi miniszter felhívta a figyelmet a Szigeten található zöld udvar elnevezésű helyszínre és az “Egy mozdulat” standra, ahol az érdeklődők egyebek mellett energiatakarékossági és környezetvédelmi tippeket kapnak. A napelemes mobiltelefon-töltés mellett klímafotózás, kerekasztal-beszélgetések és kvízek szórakoztatják a résztvevőket.

A Sziget szervezői élen szeretnének járni abban, hogy minél környezettudatosabb legyen a rendezvény – hangsúlyozta Gerendai Károly. Közölte: a szórakoztatáson túl nevelni is kell a fiatalokat, hiszen komoly felelősség, milyen üzenetet lehet átadni nekik. A gyönyörű park a rendezvény idején komoly környezeti terhelést kap, de a helyreállításon túl az elmúlt 16 év alatt a Sziget Szervező Iroda 330 millió forintot fordított a terület állapotának javítására is. A ráfordítások eredményeként – egy felmérés szerint – a Hajógyári-sziget állapota összességében javuló tendenciát mutat – tette hozzá.

A Zöld Övezet Info pontnál az érdeklődők részt vehetnek a többi között a hulladékcsere-akciókban és saját szemeteszsákot is kérhetnek a sátrukhoz.

Ajánlott tartalom

Klímavál spórolni? Mutatjuk, mely klímákkal lehetséges

Ha split klímával fűtünk az olcsóbb és hatékonyabb, mint a gázzal való fűtés.