Szigetelik és napkollektorral látják el a törökszentmiklósi idősek otthonát

Pályázati támogatással megújul a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat időseket és pszichiátriai betegeket ellátó otthona Törökszentmiklóson – közölte az önkormányzat alelnöke az Új Széchenyi Terv keretében induló projekt nyitórendezvényén.

A megyei önkormányzat az önerős forrással együtt kereken 140 millió forintot fordíthat az Angolkert Otthon energiatakarékos működtetésének átalakítására – mondta Borbás Zsolt. Tájékoztatása szerint az önkormányzat több mint 80 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül kiírt pályázaton. A fenntartó pénzügyi hozzájárulása több mint 59 millió forint. Az idei fűtési szezon kezdetére hőszigetelik a főépület és a konyha falait, illetve födémeit, kicserélik a külső ajtókat, ablakokat, valamint korszerűsítik a fűtési rendszert. Az önkormányzat saját anyagi forrásból napkollektorokat is kiépíttet. A fejlesztéssel a számítások szerint évente 6 millió forinttal csökkenthető az intézmény energiaköltsége, illetve a környezetvédelmi mutatók is javulnak majd. Az Angolkert Otthonban jelenleg százhetven, jobbára ötven év feletti embert látnak el.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit