Szigetelőanyag-gyártó: a klímánál kedvezőbb megoldás a szigetelés

A természetes anyagból készülő hőszigetelés jobb megoldás a klímaberendezésnél, a légkondicionálók áramfogyasztása ugyanis erősíti az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátást, így tovább növeli a meleget – hívta fel a figyelmet a szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation hétfői közleményében.

A társaság szakértői szerint hőszigetelt házfalak esetében nehezebben emelkedik meg a belső hőmérséklet, ráadásul négyszer annyi energiát igényel egy lakást mesterségesen lehűteni, mint felfűteni. Egy átlagos klímaberendezés havonta körülbelül 250 kilowattórával (kWh) növeli az áramfogyasztást, vagyis havi 8-10 ezer forinttal magasabb villanyszámlát okoz, míg a szigetelés mind anyagi, mind környezeti szempontból spórolásra ad lehetőséget – idézi a közlemény Aszódy Tamást, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatóját. Megfelelő szigeteléssel télen a falak állapotától függően 35-40, de akár 60-65 százalékos energia-megtakarítás is elérhető, míg nyáron 5-7 fokkal csökkenthető a lakások hőmérséklete. A hűtési és fűtési költségeken is spórolva a szigetelésbe fektetett összeg 2-4 év alatt is megtérülhet – közölte a társaság.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.