Meglepő tanulmány a gyülölcslevekről

A szőlő, tőzegáfonya és fekete ribizli levének keveréke lehet a leghatékonyabb ital a szív védelmében – idézte szerdán francia kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

A laboratóriumi kísérletekben sertések artériáin vizsgálták, hogy a különböző gyümölcsökből származó levek és azok “koktéljai” miként hatnak az érfalakra. A kutatók a gyümölcsökben található polifenolok érfallazító hatását vizsgálva úgy találták, hogy a legaktívabb, leghatékonyabb a fekete ribizli, az áfonya, a fanyarka (kövikörte), a tőzegáfonya és a szőlő. Mindazonáltal táplálkozási szakemberek felhívják a figyelmet a gyümölcslevek magas cukor- és alacsony rosttartalmára, és azt javasolják, hogy étrendünkben sokféle gyümölcs és zöldség kapjon helyet. A kutatási eredményeket a Brit Királyi Társaság Food and Function című folyóiratának legfrissebb számában tették közzé.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.