Szmogot eszik a tetőcserép

Egy speciális anyagnak köszönhetően a Boral Roofing cég új tetőcserepe képes lebontani a nitrogén-oxid molekuláit, így segít megelőzni korunk egyik legnagyobb problémáját, a szmoggal kapcsolatos megbetegedéseket.

Közel egymillió szavazat felét zsebelte be a BoralPure nevű “szmogevő” cserép, ezzel elsöprő győzelmet aratva a The Green Thinker Network versenyén, ahol a 2011-es év legfenntarthatóbb termékét keresték a kutatók írja a hg.hu. A cserép titánium-dioxidot tartalmaz, mely egy olyan speciális hatóanyag, ami képes lebontani a szmog fő összetevőit, a nitrogén-oxid molekulákat. A “szmogevő” cserép részt vesz az autók használata közben keletkező káros anyagok megsemmisítésében, ezzel segít csökkenteni a légszennyezést, ami súlyos légzési zavarokat okozhat, valamint a növényeket is jelentősen károsítja. A WHO becslései szerint évente kb. 2,4 millió ember hal meg a légszennyezés miatt. 186 négyzetméternyi cserép egy év alatt kb. annyi nitrogén-oxidot tud megsemmisíteni, amennyit egy autó 17400 kilométer megtétele során kibocsát.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.