Szmogriadó riasztás Budapesten

Csütörtök reggel 6 órától nem közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek Budapest közigazgatási területén.

A Főpolgármesteri Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a korlátozás megszegői szemben 100 ezer forintig terjedő bírságot kaphatnak. A korlátozás csak akkor nem lép életbe, ha a szerdai mérések alapján nem lenne indokolt a riasztás fenntartása, ez csütörtök reggel derül ki. A közlekedést korlátozó rendelkezés nem vonatkozik az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa.

 
A főpolgármester önkorlátozásra is felszólította a légszennyezőket, kérte az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését. A szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni, mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagértéke 2011. november 14-én a főváros öt, 2011. november 15-én az összes, tizenkettő mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket. A meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható, ezért a jogszabályok alapján Tarlós István további intézkedésig a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el, ami visszavonásig érvényes.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.