Szmogveszély van Salgótarjánban

Szmogveszélyre figyelmeztették csütörtökön a salgótarjániakat, mert a levegő szennyezettségének mértéke a városban meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester az MTI-hez is eljuttatott felhívásban közölte: a szálló por átlagos koncentrációja két egymást követő napon, kedden és szerdán meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, vagyis a légköbméterenkénti 75 mikrogrammot. A mért érték kedden 85,1, szerdán 101,3 mikrogramm volt légköbméterenként. A polgármester arra kérte a lakosokat, hogy ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban, a szellőztetést pedig csökkentsék minimális időtartamra. A városvezető indokoltnak nevezte a szabadtéri programok elhalasztását. A polgármester önkorlátozó intézkedéseket is kért a lakosságtól és a cégektől, így a szilárd- és az olajtüzelésű berendezések használatának és az egyéni gépjárműhasználatnak a mérséklését, illetve az építési, bontási munkák szüneteltetését.
Felhívta továbbá a figyelmet az avar és a kerti hulladékok égetésének tilalmára, valamint a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások szigorú betartására.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.