Szmogveszély van Salgótarjánban

Szmogveszélyre figyelmeztették csütörtökön a salgótarjániakat, mert a levegő szennyezettségének mértéke a városban meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester az MTI-hez is eljuttatott felhívásban közölte: a szálló por átlagos koncentrációja két egymást követő napon, kedden és szerdán meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, vagyis a légköbméterenkénti 75 mikrogrammot. A mért érték kedden 85,1, szerdán 101,3 mikrogramm volt légköbméterenként. A polgármester arra kérte a lakosokat, hogy ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban, a szellőztetést pedig csökkentsék minimális időtartamra. A városvezető indokoltnak nevezte a szabadtéri programok elhalasztását. A polgármester önkorlátozó intézkedéseket is kért a lakosságtól és a cégektől, így a szilárd- és az olajtüzelésű berendezések használatának és az egyéni gépjárműhasználatnak a mérséklését, illetve az építési, bontási munkák szüneteltetését.
Felhívta továbbá a figyelmet az avar és a kerti hulladékok égetésének tilalmára, valamint a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások szigorú betartására.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.