Szolnokon építi meg az ország legnagyobb energiatárolóját a Forest-Vill Kft.

Magyarország legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a MAVIR Zrt. megbízásából a Forest-Vill Kft. – közölte a villamosenergetikai cég hétfőn az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Kiemelték, hogy a 8,5 milliárd forint értékű projektben egy 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatároló tervezési és teljeskörű kivitelezési munkálatait végzi el a budaörsi székhelyű társaság. Felidézték, hogy a Forest-Vill Kft. 2023 végén nyerte el a MAVIR Zrt. közbeszerzési pályázatát Magyarország eddigi legnagyobb villamosenergia-tároló rendszer tervezésére és kivitelezésére Szolnokon. Idén februárban írták alá a szerződést, ezt követően a vállalat meg is kezdte a munkálatok előkészítését. A beruházás átadása 2025 első felére várható. A közlemény szerint az ország legnagyobb hasonló jellegű létesítménye Százhalombattán található, amelynek kapacitása 7,68 megawatt. Az újonnan épülő tároló ennek nyolcszorosára lesz képes, és bekerül Közép-Európa legnagyobb akkumulátoros energiatárolói közé. A beruházást az indokolja, hogy a naperőművi kapacitások kiépítése egyre nagyobb lendületet nyer, így 2023-ban rekordmértékben, több mint 1600 megawattal nőtt a naperőművek beépített teljesítménye Magyarországon. Ugyanakkor az időjárásfüggő, megújuló alapú erőművek áramtermelésének ingadozása miatt kulcsfontosságú az energiatárolók kiépítése és villamosenergia-hálózat fejlesztése.

Rámutattak, hogy a szolnoki beruházás megvalósításával az energiatároló eddig nem látott mértékben fog hozzájárulni a magyarországi megújuló portfolió fenntartható növekedéséhez. A Forest-Vill Kft.-t 2015-ben alapították, tevékenysége kiterjed a villamosipari és energetikai létesítmények tervezésére és kivitelezésére. Csaknem 230 embert foglalkoztat a cég, amelynek a fő profiljába tartozik egyebek mellett az ipari energiaelosztás, nagy- és középfeszültségű transzformátorállomások, nagyfeszültségű hálózatok rekonstrukciója, létesítése. Mindezek mellett a társaság napelemes parkok projektvezetésével, kivitelezésével, valamint energiatárolók kivitelezésével is foglalkozik. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Forest-Vill Kft. nettó árbevétele 2022-ben 20,139 milliárd forintot, míg egy évvel korábban 13,294 milliárd forintot tett ki. A cég 2022-ben 340,576 millió forint nyereséggel zárt, 2021-ben pedig 54,079 millió forint volt az adózott eredménye.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.