Szüksége van egy kis “Ablakon bedobott Pénzre”?

A gazdasági előnnyel is járó környezeti fejlesztéseket végrehajtó vállalatok június 13-áig jelentkezhetnek a KÖVET Egyesület “Ablakon Bedobott Pénz” programjára – tájékoztatta Farkas Róbert projektfelelős az MTI-t.

Bármely kis-, közepes-, vagy nagyvállalat, illetve intézmény jelentkezését várják, amelynél az elmúlt öt évben olyan környezetvédelmi intézkedés, beruházás történt, amely egyben pénzügyi megtakarítást is eredményezett. A program célja ugyanis annak bemutatása, hogy a környezetvédelem nem pénzkidobás, hanem számos esetben gazdasági előnnyel is jár a cégek számára – hangsúlyozta Farkas Róbert.

A projektfelelős elmondta: 2002 óta tizenegyedik alkalommal hirdetik meg a programot. Eleinte inkább alapanyag-felhasználásból származó megtakarításokat, illetve a veszélyes hulladék csökkentéséből adódó környezeti teljesítményt javító intézkedéseket mutattak be a jelentkező vállalatok, az utóbbi években azonban az energetikai megtakarítások szerepelnek nagyobb arányban.

A jelentkezést követően esettanulmányt készítenek a programba bekapcsolódó vállalatok a környezeti fejlesztésekről. Ezek valódiságát az egyesület szakértői helyszíni audit során megvizsgálják, és személyes látogatás során további ötletekkel segítik a cégeket.

Az öttagú, független szakmai zsűri szeptember végéig értékeli a beadott anyagokat. A Környezeti Megtakarítás Díjakat három kategóriában adják át, külön értékelik a hosszú, a közép- és rövid távon, illetve az azonnal megtérülő környezeti intézkedéseket. Emellett Karbon-megtakarítási, illetve Ökodizájn különdíjat is odaítélnek.

A résztvevők megjelennek a program esettanulmány-kötetében és az online “jó gyakorlat” gyűjteményben. Ezen felül a díjazottak továbbjuthatnak az Európai Unió által rendezett “Európai Üzleti Díj a Környezetért” elnevezésű versenyre, tehát a hazai sikerek nemzetközi színtéren is jelentős nyilvánosságot kapnak – mondta el Farkas Róbert.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.