Szünetel a villamosenergia-termelés a tiszalöki vízierőműben

A Tiszán vonuló árhullám miatt szünetel a villamosenergia-termelés a tiszalöki vízierőműben, a napi 200 ezer kilowattórás áramkiesés azonban semmilyen gondot nem okoz – közölte Ötvös József, a Tiszavíz Vízierőmű Kft. vezetője szerdán az MTI-vel.

A tiszai árhullámok évente átlagosan 60 napon szüneteltetik a villamosenergia-termelést Tiszalökön, s ez történik most is, december 28. óta – mondta az ügyvezető igazgató.
Hozzáfűzte: a napi 200 ezer kilowattórás áramkiesést más erőművek pótolják, illetve szükség esetén adott a lehetőség importra is.

Ötvös József fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a két tiszai vízierőmű, a 28 megawattos teljesítményű kiskörei és a 12 megawattos tiszalöki áramtermelése a hazai elektromos energia-szükségletnek a fél százalékát jelenti, így inkább a megújuló energia-előállítás szempontjából nagy a jelentőségük.
A vízierőmű igazgatója arról is szólt: hogy a létesítményben az idén fejeződik be az 5,6 milliárd forint értékű korszerűsítés, amely még 2008-ban kezdődött.

Eddig a beruházás első és második szakaszában két áramtermelő blokkot újított fel a kivitelező, a nemzetközi pályázaton kiválasztott Siemens-Voith Siemens Konzorcium.
A harmadik blokk villamos berendezéseinek és turbinájának felújítása augusztusban fejeződik be.
Ötvös József kiemelte: az első két blokknál a mérések szerint a korszerűsítés 10 százalékos teljesítmény- és 8 százalékos hatásfok-javulást hozott. A harmadik blokknál ugyanilyen mutatók elérését várják el a kivitelezőtől.
A másik tiszai vízierőművet, a kisköreit  2002-2006 között korszerűsítették, a négy ottani blokk felújítása és nagyjavítása több, mint négymilliárd forintba került.
A két tiszai erőmű 2030. december 31-ig rendelkezik a Magyar Energia Hivatal által kiadott úgynevezett kiserőművi összevont engedélyekkel, így a következő két évtizedben is biztos résztvevői lesznek a hazai villamos energia rendszernek.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).