Takarékoskodni akarsz az energiával? – Keresd a címkét!

Az utóbbi időszakban erősödött Magyarországon az energiatakarékos szemlélet. A kormány rezsicsökkentési programja is segíti a szemléletváltozást.

Karácsonyi vásárlási lázban él az ország. A kereskedelmi szakértők szerint az idén többet fognak költeni az emberek, mint korábban, mondjuk, egy esztendővel ezelőtt. Ezt sugallták a javuló kiskereskedelmi adatok is. Talán ezért sem véletlen, hogy a közelmúltban adták át azokat az idei díjakat, amelyekért a legtakarékosabbnak bizonyuló háztartási készülékek és gyártóik versenghettek.

TÜV Rheinland  minősítés

A pályázatot az E.On hirdette meg, húsz kategóriában hetvennyolc termékkel neveztek a gyártok. A nyertesek megkapták az ,,E.On Energiatakarékossági Díj 2013 nyertese” elnevezésű címkét.  Ezt azokra a háztartási gépekre ragaszthatják fel a gyártóik, amelyek a TÜV Rheinland vizsgálati módszerei alapján az energiafogyasztás szempontjából a leghatékonyabbaknak ítéltettek.

Az idén negyedik alkalommal meghirdetett pályázat során egyértelműen bebizonyosodott,  legnagyobb eltérések, és a lehetséges legtöbb megtakarítás továbbra is a jól megválasztott hűtőgépeknél és porszívóknál érhető el. Az sem mindegy azonban, mennyire energiakímélő klímaberendezést, televíziót, vagy mosógépet választunk. A porszívók kategóriájában két típust hoztak ki nyertesnek. Ezek használatával 8-10 ezer forint spórolható meg évente. A befektetés tehát hamar megtérül. A hűtőgépek kategóriájában egy győztest hirdettek, e készülékkel is tízezer forinttal kisebb energiaköltség érhető el.

Túlfűtik a lakásaikat a magyarok

Az energiatakarékos életre rendre figyelmeztetik a lakosságot a szolgáltatók, de a politika is programmá tette a költségek mérséklését. Mindazonáltal a fejekben még mindig nem vált uralkodóvá a gondolat, hogy a kisebb energia elhasználásáért, a kiadásaink csökkentéséért magunk is sokat tehetünk.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség egy korábbi felmérésében megállapította, hogy a magyarok túlfűtik a lakásaikat. 2010-ben például arányaiban több hőenergiát fogyasztunk el négyzetméterenként, mint például Hollandia, Írország, Svédország vagy Dánia lakói. 1997 és 2009 között minden EU-s tagállamban csökkent az egy négyzetméterre eső fűtési energiafogyasztás, ez alól csak Magyarország és Görögország volt kivétel.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.

Nincs hozzászólás

  1. valaki világosítson már fel, miért is segíti az energiatakarékosságot a rezsicsökkentés? olcsóbb az energia, tehát többet fogyaszthatunk belőle.