Támogassuk a szén-dioxid kvótából a magyar erdőket!

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) és a Klíma Klub közös sajtóközleménye:

Örömmel értesültünk a sajtóból, hogy a magyar költségvetés 120 milliárd forintos bevételhez jutott újabb szén-dioxid kvóta értékesítéséből. Nem tisztünk megítélni, hogy megfelelő árfolyamon történt-e az eladás, de azt mindenféleképpen szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a hazai szén-dioxid kvóta eladásából származó bevételek egy részét a magyar erdőkre szükséges fordítani. Köztudott, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében a befolyt összeget olyan “zöld beruházásokra” kell felhasználni, amelyek csökkentik a légköri szén mennyiségét akár annak lekötése, akár a légszennyezés csökkentése révén. Úgy gondoljuk, hogy az oly fontos panelprogram és más kibocsájtást csökkentő projektek mellett van egy újratermelődő természeti erőforrás a kezünkben, amelynek komoly mérhető, kézzelfogható hatása van a klímaváltozás és a légköri szennyezőanyag kibocsájtás mérséklése terén, ez pedig az erdő.

Az erdő, amivel fenti közcélú igények teljesítésén túl megfelelően gazdálkodni is tud az ember. Az erdők amellett, hogy oxigént termelnek, képesek a levegőben található szén-dioxid széntartalmának megkötésére is. A mintegy 2 millió hektárnyi magyar erdő például az ország 24 évnyi légköri szennyezőanyag kibocsátásában található szén mennyiségét képes faanyagában tartósan tárolni. Ezért erdeink megfelelő “újratermelése”, szakkifejezéssel: felújítása, mindannyiunk alapvető érdeke, amelyre külön pénzügyi támogatás nem áll a gazdálkodók, tulajdonosok rendelkezésére sem uniós, sem nemzeti forrásból.  Úgy véljük, hogy a minél nagyobb és biztosabb szénlekötést lehetővé tevő erdő felújítási tevékenységet, az úgynevezett első kiviteleket a szén-dioxid kvóta eladásából származó bevételekből kell támogatni Magyarországon.

Ekkor válnának majd erdeink valóban “klímavédelmi erdőkké” és ekkor válna az erdők támogatása is értelmes és követhető rendszerré nálunk. Az okos vállalkozó is oda fekteti be pénzét, ahol ez a bevétel keletkezett.
A leírtakat támasztja alá és indokolja az új Erdőtörvény 3. §-ának (1) bekezdése is, amely kimondja, hogy “Az erdők bármely immateriális szolgáltatásából származó állami bevételt a külön jogszabályban meghatározott részletes feltételek szerint az erdők fenntartására, gyarapítására és védelmére kell fordítani.” Nem kérünk tehát mást az illetékesektől, mint a törvény által előírt kötelezettség ellenőrizhető betartását.

Ajánlott tartalom

Stratégiai nyersanyagokról szóló egyetértési megállapodást kötött Szerbia és az Európai Unió

A stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött pénteken Belgrádban Szerbia és az Európai Unió.