Tartósabb és tűzállóbb műanyagokkal védi a környezetet a Sony

A japán vállalat éves szinten 17 000 tonna műanyagot hasznosít újra, ezzel elérte az eredetileg 2015-re kitűzött célját, miszerint a gyártáshoz szükséges olajalapú műanyag felhasználását 5%-kal csökkenti.

Ráadásul saját fejlesztésű, 99%-ban újrahasznosított műanyagból készült termékei tűzállóbbak és tartósabbak a hagyományos műanyag alapanyagoknál. A Sony környezetvédő törekvései ismét mérföldkőhöz érkeztek, hiszen a vállalt határidő előtt két évvel sikerült a 2008. évi adatokhoz képest 5%-kal csökkentenie a gyártáshoz szükséges olajalapú műanyag felhasználását.
A 17 ezer tonna újrahasznosított műanyag egy része a gyártósoron keletkezett felesleg visszaforgatásából származik, további 50% a régi leselejtezett termékekből, tartókból és egyéb kiegészítőkből kerül vissza a termékekbe. Az újrahasznosított műanyagból HD tévék, számítógép és fényképezőgép-alkatrészek készülnek.  Szintén nem kerülnek kukába az elhasznált optikai lemezek sem. Az elhasznált adathordozókat összetörik, majd kémiai eljárás során eltávolítják a felületén lévő bevonatot, és kevés adalékanyag hozzáadásával új VAIO és egyéb kiegészítő eszközök alapanyagaként szolgálnak.

A Sony az újrafelhasználást a termékfejlesztéshez hasonló professzionalitással végzi. 2011-ben az újrahasznosított műanyagokból létrehozta saját, SoRPlas (Sony Recycle Plastic, magyarul Sony Újrahasznosított Műanyag) elnevezésű műanyag alapanyagát, amely 99%-ban visszaforgatott alapanyagokból készül, és a jelenleg ismert legtartósabb és legtűzállóbb műanyag.
Alapanyagként a SoRPlast elsőként a KDL-40EX52H, a KDL-32EX42H/B és a KDL-22EX42H/B tévéknél használták, de hamarosan fényképezőgépekre és kamerákra is kiterjesztik felhasználását. Az adathordozók visszaforgatását szemléltető videót az alábbi linken tekintheti meg:

Ajánlott tartalom

A magyarok 83%-a támogatja, hogy az Európai Unió jogszabályt fogadjon el a természet helyreállításáról

Az európai polgárok döntő többsége támogatja a természet helyreállításáról szóló európai uniós javaslatot azokban a tagállamokban, amelyek kormányai nem álltak a rendelkezés elfogadása mögé – derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet az európai környezetvédő szervezetek publikáltak.