Tavaly 265 milliárd kilowattóra ökoenergiát termeltek Németországban

A megújítható energia térnyerése tavaly is gyors ütemben folytatódott Németországban: 2010-ben a szél- és napenergia, illetve a biomasszából nyert energia 16 milliárd kilowattórával, 6,4 százalékkal nőtt 2009-hez képest – a megújítható energia állami szövetségének (BEE) adatai szerint.

Ezzel tavaly Németországban összesen 265 milliárd kilowattóra energiát állítottak elő megújítható energiaforrások segítségével, így az összes felhasznált energia 10,5 százalékát fedezte tavaly megújítható energia. A BEE kimutatása szerint az ökoenergia fejlesztésével a fosszilis nyersanyagok felhasználását 7,4 milliárd euró értékben lehetett tavaly kiváltani. Ugyanakkor – mutat rá szövetség – az ökoenergiával kapcsolatos fő probléma továbbra is fennáll, nevezetesen, hogy kitermelése még mindig nem gazdaságos. A kitermelés magas költségei erősen terhelik a fogyasztókat, gátolva a megújítható energia széles körű elfogadását.

Ajánlott tartalom

Mérséklődtek az európai földgázárak, radikálisan csökkent a hazai fogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.