Távhő és áram lesz a kidobott fenyőkből

Szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt a karácsonyi ünnepeket követően Budapesten. A logisztikai feladat nem mindennapi, mintegy 500-600.000 tűlevelű kerül ki az utcára, ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve hasznosításukat megoldani.

Az FKF Zrt. tapasztalatai szerint általában Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, a gyűjtőszigetek konténerei mellé, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát. A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből termikus hasznosítással több tízezer budapesti háztartás számára biztosítják a fűtési gőzt, és a villamos áramot. Az FKF Zrt. munkavégzéseivel kapcsolatos információkat, valamint a kijelölt gyűjtőhelyek listáját kerületi bontásban megtalálják a társaság honlapján, a www.fkf.hu címen, vagy érdeklődhetnek a 06 40 353 353-as kék számon is, írja az orientpress.hu.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.