Technológiai tudásközpontot építenek Szikszón

Technológiai tudásközpontot épít Szikszón az Exerlon Nonprofit Kft., a megújuló és természetes energiákra alapozó intézmény alapkövét szerdán tették le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város ipari parkjában, a társaság a beruházásra a Darányi Ignác terv pályázatán majdnem 41,5 millió forintot nyert.

Ungár János, a bükkaranyosi székhelyű cég ügyvezetője elmondta: a tudásközpont napelemes rendszert, szélkerekeket, biomassza és hőszivattyús rendszereket “vonultat fel”, ezek gyakorlati hasznosítását mutatja be, nemcsak önkormányzatoknak, vállalkozásoknak, hanem a terület iránt érdeklődő fiataloknak, egyetemistáknak is. Hozzátette, hogy szándékaik szerint a tudásközpont hatékonyabban hozzájárul a megújuló energiákra épülő beruházásokhoz.

Az eseményen Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy európai parlamenti képviselősége tíz éve alatt már megtapasztalta, hogy Brüsszelben milyen nagy hangsúlyt fektetnek a megújuló energiák hasznosítására.

Magyarországon a szikszói létesítmény lesz az első, amely ilyen célt szolgál, ez az épület hasonló elvek alapján működik majd, mint amilyen Brüsszel belvárosában is van – mondta az államtitkár, megjegyezve: bízik abban, hogy az itt megszerzett tudás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország hatékonyabban tudja hasznosítani a megújuló energiaforrásokat.

Ezekre nagy szükség van, még akkor is, ha jelenleg alacsony az olaj világpiaci ára – mondta Glattfelder Béla, hozzátéve: miután Magyarország rendkívüli módon függ a világpiactól, ezért is kell erre a területre összpontosítani.

Ajánlott tartalom

Gravitációs elven működő erőművet építene Magyarország Bajorországban

Magyarország is részt venne a Bajorországba tervezett szivattyús energiatároló megépítésében; a magyar állami részvétel lehetőségéről tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Max Aicher csoport tulajdonosával 2021. július 10-én - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t közleményben.