Telefonon kölcsönözhetünk kerékpárt

A SoBi, vagyis a Social Bycicles csapata alapított egy olyan biciklikölcsönzési rendszert, amelyhez nincs szükség kölcsönzőállomásokra sem.

A SoBi alapítója Ryan Rzepecki, akinek ez a frappáns kerékpár kölcsönzési ötlete új színt, és még több lendületet vihet a biciklis közlekedésbe a nagyvárosokban. Képzeljük csak el: készülünk valahova, de sem autóval, sem tömegközlekedéssel nem tudunk vagy nem szeretnénk menni. Ilyenkor arra gondolunk: bárcsak lenne egy biciklink, amit nem kell cipelni, sem amiatt aggódni, hogy valaki ellopja. A SoBi biciklikkel ez lehetségessé válik. Ugyanis mindegyik kétkerekűt egy olyan számítógépes eszközzel látták el, melyben GPS is van. Csak annyit kell tennünk, hogy a telefonunkra telepített szoftver segítségével felmérjük, hogy hol van a környékünkön szabad SoBi kerékpár, majd miután kiválasztottunk, lefoglaljuk azt. Ezután 15 percünk van, hogy odaérjünk az általunk kibérelt kerékpárhoz, és eztán csak be kell ütnünk a foglaláskor kapott kódot a zárrendszerbe, és már vihetjük is!

sobi

sobi

A különleges biciklik U alakú zárja nem csak ki- és bezáródni tud, de ez kapcsolja ki, illetve aktiválja a GPS-t is. Így amikor a célállomáshoz érkeztünk és lezárjuk a kerékpárt, és a GPS újra bekapcsol, akkor vagy újra lefoglaljuk 15 percig, vagy lehetővé tesszük más SoBi felhasználóknak, hogy felmérhessék, és igénybe vegyék. A számítógépes rendszert menet közben maga a tekerés látja el energiával, melyből el is képes raktározni, álló helyzetben pedig egy napelem segítségével jut még több energiához.

sobi

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.