Teleszórják elektromos gyorstöltőkkel Dubajt

Megalomán építészetével, luxushoz való határtalan vonzalmával Dubaj tökéletesen testesít meg többet a modern közel-keleti államokról élő sztereotípiákból. A takarékosságra és a környezetvédelemre mit sem adó emirátus nagy bejelentést tett: év végéig eléri a százat a telepített elektromos gyorstöltői száma.

Dubajt sokszor még ma is a Perzsa-öböl olajhatalmai közé szokás sorolni, pedig a város gazdaságának egyszámjegyű százaléka épül közvetlen az olajra. Az emirátus jólétének alapjait kétség kívül a hatvanas években felfedezett olajkészletek alapozták meg, de a kitermelés az elmúlt évtizedekben radikálisan csökkent, helyét a gazdaságban átvette a kereskedelem és a turizmus. A térség ettől függetlenül jól el van látva kőolajjal, így 140 forintnyi dirham körül mozog egy liter benzin ára, a gázolajé pedig átszámolva kb. 180 forint. Ilyen környezetben minden racionalitás az elektromos autók ellen szól.

Dubaji Víz- és Energiaügyi Hatósága (DEWA) jelentette most, hogy nagy erőkkel készülnek megteremteni a feltételeket, hogy az elektromosautózás többé Dubajban se legyen kompromisszum. Februárban történt, hogy a DEWA tizenhat gyorstöltőállomást adott át a városban, de azt mondják, ez csak a kezdet volt: az év végéig további 84-et építenének bevásárlóközpontok, autópályák, kormányzati épületek és repterek közelébe. A töltéshez szükséges energiát napelemekből állítanák elő, lehetőség szerint az állomásoknál, helyben. A DEWA vezetője emellett elmondta, hogy az Európában és az USA-ban bevett támogatásokat megvizsgálják, és a közeljövőben nem kizárt, hogy a már kiépült infrastruktúra mellett vámkedvezmények, regisztrációs díjak elengedésével ösztönzik majd az elektromosautók vásárlását. Sőt, még az is felmerült, hogy Dubaj egyes városrészein elektromosautókat kapnának a rendfenntartó erők.

forrás: totalcar.hu

Ajánlott tartalom

Megkezdődik az elektromosítás a kaposvári flottában is

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.