Tengerfenéki állomással figyelik a Jeges-tengert

Kanadai kutatók új obszervatóriumot létesítettek a Jeges-tenger fenekén a környezet megfigyelésére.

A Jeges-tenger fenekén elhelyezett új obszervatórium első alkalommal segít nyomon követni a törékeny környezetet azzal, hogy folyamatosan információkat továbbít a kutatóknak egész éven át – jelentette be a kanadai Victoria Egyetem, az állomás működtetője, írja a hirado.hu. Az obszervatórium víz alatti kamerát, mikrofont és egy olyan készüléket ölel fel, mely a jég vastagságát követi figyelemmel. Ezenkívül rendelkezik a hőmérsékletet, a sósságot és más adatokat mérő műszerekkel is, melyeket a környezet egészségi állapotának feltérképezésére lehet használni. Emellett egy felszíni időjárási állomás is rendelkezésre áll a helyi időjárási rendszerek és klímaadatok rögzítésére. Az egyetem kutatói 2012 vége felé fejezték be a készülékek installálását, mielőtt a fagyos feltételek leállították volna a folyamatot. Az állomás a Cambridge-öbölben található, Nunavut provinciában, a Sarkkörtől északra.

Az új obszervatórium dizájnja részben két nagyobb tengerfenéki hálózaton (Venus és Neptune) alapszik, amelyeket a Victoria-sziget partjai mentén telepítettek. Az utóbbi hat különböző állomásból áll, mely a lemeztektonikáról, hidrotermális hasadékokról és mélytengeri élőlényekről gyűjt adatokat. Az új obszervatórium a sarkvidéki vizekben végbemenő drámai változások hosszabb távú, tudományos alapú vizsgálatát segíti – mondja Kim Juniper, az egyetem kutatója. „Ezek a változások felölelik az északi tengeri jég történelmi zsugorodását és annak hatását a tengeri ökoszisztémákra.”

Ajánlott tartalom

Így kell megfelelően használni a hűtőket

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.