Tengerfenéki állomással figyelik a Jeges-tengert

Kanadai kutatók új obszervatóriumot létesítettek a Jeges-tenger fenekén a környezet megfigyelésére.

A Jeges-tenger fenekén elhelyezett új obszervatórium első alkalommal segít nyomon követni a törékeny környezetet azzal, hogy folyamatosan információkat továbbít a kutatóknak egész éven át – jelentette be a kanadai Victoria Egyetem, az állomás működtetője, írja a hirado.hu. Az obszervatórium víz alatti kamerát, mikrofont és egy olyan készüléket ölel fel, mely a jég vastagságát követi figyelemmel. Ezenkívül rendelkezik a hőmérsékletet, a sósságot és más adatokat mérő műszerekkel is, melyeket a környezet egészségi állapotának feltérképezésére lehet használni. Emellett egy felszíni időjárási állomás is rendelkezésre áll a helyi időjárási rendszerek és klímaadatok rögzítésére. Az egyetem kutatói 2012 vége felé fejezték be a készülékek installálását, mielőtt a fagyos feltételek leállították volna a folyamatot. Az állomás a Cambridge-öbölben található, Nunavut provinciában, a Sarkkörtől északra.

Az új obszervatórium dizájnja részben két nagyobb tengerfenéki hálózaton (Venus és Neptune) alapszik, amelyeket a Victoria-sziget partjai mentén telepítettek. Az utóbbi hat különböző állomásból áll, mely a lemeztektonikáról, hidrotermális hasadékokról és mélytengeri élőlényekről gyűjt adatokat. Az új obszervatórium a sarkvidéki vizekben végbemenő drámai változások hosszabb távú, tudományos alapú vizsgálatát segíti – mondja Kim Juniper, az egyetem kutatója. „Ezek a változások felölelik az északi tengeri jég történelmi zsugorodását és annak hatását a tengeri ökoszisztémákra.”

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.